latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:19 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Migranti više neće da čekaju; Bezbjednosna situacija narušena

Migranti smješteni u Velikoj Kladuši organizovano su danas krenuli prema Hrvatskoj, želeći tako da se domognu Evropske unije. U tome su ih spriječile jake policijske snage, udaljene 200 metara od graničnog prelaza Maljevac, koji je zbog migranata bio zatvoren. I pored toga što je Ministarsto bezbjednosti tvrdilo da migrantski problem ne postoji, Savjet ministara održao je nekoliko sjednica posvećenih ovom problemu i tek danas zaključio da je bezbjednosna situacija narušena.

Migranti više neće da čekaju. Veliki broj njih, smješten u kampu u Velikoj Kladuši, organizovano se uputio ka Hrvatskoj. Tamo su ih dočekale jake policijske snage.

- Obaviješteni smo jutros da je oko 150 migranata krenulo prema granici Velika Kladuša-Maljevac. Naši granični službenici su odblokirali granični prelaz i migranti su krenuli ka kampovima kod Velike Kladuše - rekao je Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Bezbjednosna situacija u BiH je narušena, priznaje ministar bezbjednosti Dragan Mektić, naročito nakon slučaja ubistva migranta iz Maroka. Traži od Vlade Federacije da mu ustupi objekat Agrokomerca u Velikoj Kladuši i kasarnu Ušivak u Hadžićima, za novi smještaj migranata.

- Potrebno je da svi migranti koji se nalaze u BiH imaju iobezbijeđen smještaj, a onda nam je lakše da na jednom mjestu sve to kontrolišemo i pružamo pomoć - rekao je Mektić.

Ramić i Mektić postigli su dogovor da se najagresivniji migranti i izvršioci krivičnih djela smjeste u centar Salakovac, gdje su za takve slučajeve pripremljene ćelije. Međutim, iz Salakovca danas vijest da je tamo izboden još jedan migrant.

Na području Unsko-sanskog kantona sada je oko 2.700 migranata i taj se broj iz dana u dan povećava, kažu u kantonalnom MUP-u. Bez optimalnih uslova za život u BiH, migranti postaju nervozni i sve više ulaze u sukobe.

- Avganistanci su došli u kamp i tukli nas. Ne znamo zašto. Meni su opasno povrijedili stopalo - kaže Ali, migrant iz Pakistana.

U Domu zdravlja Velika Kladuša dnevno pregledaju i 50 migranata.

Građani su u stalnom strahu. Kažu, tuče, nasilničko ponašanje i krađe u Velikoj Kladuši postale su svakodnevica, a vrhunac je bilo nedavno ubistvo 24-godišnjeg migranta iz Maroka. Najgore je, tvrde, noću.

Iz opštine Velika Kladuša ističu da je stuacija kulminirala. Za sutra je zakazana i tematska sjednica Opštinskog vijeća.

- Činjenica da je država zakazala u samom startu- od načina prihvata, pa do toga šta dalje s njima i tako već pola godine. Ne govorimo o 10 ili 15 dana. Bilo je dovoljno vremena da se neki plan na nivou države napravi, a mi to nemamo - kaže Elvira Abdić Јelenović, predsjednica Kluba odbornika Laburistične stranke u Opštinskom vijeću opštine Velika Kladuša.

Zaključno sa 17. junom, u BiH su registrovana 6.643 migranta, od kojih je namjeru za azil izrazilo 6.014, dok je zahtjev za azil podnijelo njih 611.