latinica  ћирилица
18/06/2018 |  16:05 | Autor: SRNA

Bogdanić: Planirana nabavka aparata za tipizaciju tkiva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas u Banjaluci da je planirano da za zdravstveni sistem Srpske bude nabavljen aparat za tipizaciju tkiva, koji je neophodan za uvođenje transplantacije prema standardima evropske donorske mreže Evrotransplant i da bi trebalo da dogovor bude postignut vrlo brzo.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Bogdanić je novinarima u Banjaluci rekao da je o tome razgovarao i sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i da neće biti problem da se finansira taj projekat, koji nije bio planiran, jer je stanje sa budžetom veoma dobro.

- Potrudićemo se da uradimo što se prije i više može. Našli smo model i mislim da smo blizu rješenja da preko Austrije uđemo kao Republika Srpska u transplantacionu mrežu zemalja koje su u Evrotransplantu i mislim da je to problem na kome treba i moramo mnogo više raditi - naglasio je Bogdanić.

Bogdanić je naveo i da je u Srpskoj u proteklom periodu nabavljeno šest sanitetskih vozila.

- Ona se mnogo koriste i možda se nedovoljno dobro održavaju. Zbog toga smo nabavili šest sanitetskih vozila. Imali smo dogovor sa Vladom Srbije za nabavku određenog broja vozila, ali to se nije dogodilo jer je došlo do promjena ministara u Vladi Srbije - podsjetio je Bogdanić.

On je naveo da to nije ogromna stavka, a da su u značajnom dijelu i lokalne uprave, odnosno načelnici učestvovali u nabavci, poput Gradiške i Prnjavora.

- Stanje je bolje nego što je bilo, ali sigurno treba raditi da bi se stanje sa sanitetskim vozilima poboljšalo - rekao je Bogdanić.

On smatra da su ovako koncipirani domovi zdravlja i pružanje hitne medicinske pomoći, pogotovu transporta, nešto o čemu će se morati razmišljati i razgovarati u narednom periodu.

- Možda bi bilo bolje da imamo jedinstven servis za prevoz pacijenata i onda ne bi bilo potrebe da vozila "šetaju" i prave dodatne kilometre. Ako bi se upravljalo iz jednog centra sigurno bi se to pojednostavilo i pojeftinilo, a informatizacije će doprinijeti lakšem upravljanju u zdravstvu - ocijenio je Bogdanić.