latinica  ћирилица
18/06/2018 |  15:01 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Krišto: U Zakonu o OBA precizirati kada se sprovode posebne istražne radnje

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto smatra da se u izmjenama Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji jasno mora precizirati svaki put zašto se traže posebne istražne radnje i da se posebno obrazloži prijedlog za svaki konkretan slučaj.
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

Na današnjoj sjednici je Ustavnopravna komisija utvrdila usklađenost Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o OBA sa ustavnopravnim sistemom BiH, te podržala principe zakona koje je predložio Savjet ministara.

Krišto, koja je član ove komisije, rekla je novinarima da je ostalo mnogo toga neriješeno, te da se mogu pojavljivati zloupotrebe zakona koje su se pojavljivale i ranije.

- Predlaže se osam godina da traju istražne radnje i iza toga nema nikakvih sankcija. Neko može zloupotrebljavati osam godina istražne radnje, a da za to nema ishoda i nikakve odgovornosti - upozorila je Krišto.

Ona je dodala da taj period treba biti kraći, te da neko mora imati odgovornost za posebne istražne radnje koje sprovodi, naglasivši da svaka institucija mora stajati iza svoje odluke.

Kada je riječ o činjenici da ne zasjeda Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OBA, Krišto je istakla da Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne sktupštine BiH nema nadležnosti u pitanju funkcionisanja komisije.

Član Ustavno-pravne komisije, poslanik NDP-a Momčilo Novaković, koji je takođe glasao protiv, obrazložio je novinarima svoj stav ističući da ima mnogo primjedbi i da će, ukoliko bude usvojen u drugoj fazi donošenja zakona, biti mnogo amandmana.

- Bojim se da u ovom momentu, ovako ozbiljan zakon ima male šanse da dobije podršku jer ne postoji parlamentarna većina. Šteta je da ovako ozbiljni zakoni dolaze u ovakvom trenutku koji je sam po sebi vrlo problematičan - dodao je Novaković.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je u izjavi novinarima podsjetio da je Ustavni sud stavio dio odredaba Zakona o OBA-i van snage i dao rok parlamentu BiH od šest mjeseci da zakon uskladi sa evropskim standardima.

On je rekao da smatra da nema mogućnosti nikakve zloupotrebe u prijedlogu ovog zakonskog akta Savjeta ministara.