latinica  ћирилица
18/06/2018 |  14:17 ⇒ 18:49 | Autor: SRNA

Savanović: Očekujem usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izrazio je očekivanje da će u Narodnoj skupštini Srpske biti usvojen prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Nakon sastanka u Banjaluci sa delegacijom Saveza logoraša Srpske, Savanović je u izjavi novinarima podsjetio da je parlament Srpske ranije usvojio nacrt ovog zakona, nakon čega je resorno ministarstvo organizovalo javnu raspravu.

"Uvažavajući sve sugestije i korisne primjedbe u odnosu na nacrt ovog zakona, mi smo ih prihvatili i ugradili u prijedlog zakona koji će sutra biti razmatran u parlamentu Republike Srpske", rekao je Savanović.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o banjskoj rehabilitaciji za logoraše koji su ranijih godina bili obuhvaćeni ovim tretmanom, te o kategorizaciji i određenim propustima u kategorizaciji pojedinih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Savanović je rekao da resorno ministarstvo ima isti odnos prema svih 12 nevladinih udruženja od opšteg interesa u Republici Srpskoj i da je otvoreno za rješavanje svih njihovih problema.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da bi status žrtve ratne torture trebalo da ostvari muško i žensko lice koje je nezakonito lišeno slobode i izloženo bilo kojem obliku torture, uključujući i djecu.

"Imamo primjer gdje je majka bila zarobljena u logoru Visoko, a njeno dijete je imalo samo 15 dana. Sada se od tog djeteta traži medicinska dokumentacija da ima najmanje 20 odsto nekog oštećenja", rekao je Dukić novinarima.

On je dodao da srpski logoraši traže da ponovo budu uključeni u program banjskog liječenja, te da svi zarobljeni logoraši kao borci Vojske Republike Srpske imaju povezan ratni staž.

Dukić je u ime Saveza logoraša Republike Srpske uručio Savanoviću priznanje - medaljon Saveza u znak zahvalnosti, jer, kako je naglasio, razumije problematiku srpskih logoraša.