latinica  ћирилица
18/06/2018 |  12:51 | Autor: SRNA

Drecun: Nasilje nad Srbima - pritisak na Beograd

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da se na Kosovu i Metohiji sprovodi organizovano i kontrolisano nasilje nad srpskim narodom, te naglasio da je taj pritisak usmjeren na Beograd.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

"Pritisak se vrši i pomoću lažnih vesti, lažnih protesta i slično, a svako ko učestvuje u ovim događajima istovremeno radi na pokušaju nasilnog otcepljenja Kosmeta, budući da se slabi pozicija Srbije u pregovorima", rekao je on.

Drecun je naveo da su Albanci privilegovana strana u Vašingtonu, budući da služe za realizaciju američkih interesa, prenose beogradski mediji.

"Interesi američke i albanske strane poklapaju se kada je reč o nasilnom otimanju teritorije Kosmeta. Upravo iz ovog razloga važno je da Srbija razgovara sa američkim predstavnicima i iznosi svoje stavove, jer se u tom slučaju neka predubeđenja i neistine demantuju", istakao je Drecun.

Osvrćući se na izjavu šefa EU na Kosmetu Natalije Apostolove da su napadi na Srbe "milo za drago", Drecun je poručio da "ona nema pojma, da je došla da zaradi novac, da je pristrasna i da ne zaslužuje da se o njoj priča".

Reagujući na izjavu šefa Euleksa Aleksandre Papadopulu da je "poslije 10 godina najveći uspjeh misije što odlazi sa Kosova", kao i da "Kosovo može samo da sprovodi zakone i pravdu", Drecun je upitao zašto onda po fiokama tužilaštva i policije u Prištini stoje prijave Srba o napadima na njih i njihovu imovinu.

"O kakvoj pravdi i napretku oni govore? Zašto nikoga nisu osudili za brutalan zločin u selu Staro Gracko, za napad na autobus `Niš ekspresa`? Šta je to Euleks uradio sem što je zločince na albanskoj strani štitio od pravde?", upitao je Drecun.

Prema njegovim riječima, izjava o napretku samoproglašenog Kosova došla je u trenutku kada je brutalno ubijen lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, čije ubistvo, kako je naglasio, Priština neće da riješi, kada je srpski narod izložen stalnim napadima i kada se uništava njegova imovina i sprečava povratak protjeranih Srba.

"Možete da vidite kako je deo te birokratije iz EU zapravo pristrasan, kako se ponaša jednostrano i kako je uvek na strani Albanaca. To se već dugo ne menja", ukazao je Drecun