latinica  ћирилица
18/06/2018 |  11:42 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Distrikt Brčko siva zona - upozorava Uprava za indirektno oporezivanje

Iz UIO upozoravaju institucije i organe uprave u Distriktu da je Brčko ''siva zona'' u kojoj još nema fiskalnog oporezivanja.

Krajnja potrošnja u Brčkom takođe je mnogo manja nego što je fiksiran koeficijent PDV-a. Uprava je uTužilaštvu BiH pokrenula sudski spor zbog neizmirivanja obaveza nekih preduzeća iz Brčkog.

Većina iz opozicije i vladajućih stranaka upozovara: Brčko je zaista siva zona. Više se troši nego što se zaradi, korupcija u Brčkom je najveća u BiH, a finansijski tokovi su potpuno izmakli kontroli. Nije iskorišćena mogućnost da krajnja potrošnja potvrdi koeficijent PDV- a od 3.55. Mogućnosti su međutim da on bude i veći od četiri odsto. 

"Da se dovede što više investicija, da se vrate naši preduzetnici koji su otjerani sa ovog prostora poput Antunovića. I da njegov promet ide preko Brko distrikta, a ne preko Federacije BiH", naveo je poslanik u Skupštini Distrikta Ivan Krndelj.

Zbog krajnje potrošnje koja je realno manja za 0.50 odsto, Distriktu je od entiteta do sada nezakonito pripalo oko 180 miliona maraka, tvrde u Upravi. Osim toga, od 10 preduzeća protiv kojih je Uprava za indirektno oporezivanje pokrenula postupak zbog neplaćanja obaveza, njih sedam je iz Brčkog. I sami poslodavci, zbog toga trpe.

"Zato što taj poslodavac koji ne izmiruje obaveze prema fondoviam PIO, zdravstu i PDV- sistemu, praktično ne izmiruje te obaveze ni prema poolodavcima, tako da i poslodavci snose velike posljedice", rekao je predsjednik Privredne komore Brčko Јelenko Ilić.

Dsitrikt je jedino mjesto u BiH koje funkcioniše bez fiskalnog sistema. Prije dvije godine usvojen je Zakon o fiskalizaciji, i bio je u koalizija sa važećim zakonima u BiH, zato što je Vlada planirala da iz budžeta finansira nabavku oko tri hiljade fiskalnih kasa za brčasnke privrednike. 

"To je nezakonita odluka, iako je zakonom utvrđena. Ne može Brčko distrikt voditi imovinu kod sebe u bilansu, a neko druugi da tu imovinu koristi. Ko će upravljati s tim?", upitao je direktor Direkcije za finansije Brčko Mato Lučić.

Novi zakon o fiskalizaciji koji bi napokon bio usklađen sa važećim propisima je pred poslanicima, i biće brzo usvojen. Njime je predviđeno da će fiskalizacija početi 01. januara naredne godine.