latinica  ћирилица
18/06/2018 |  11:16 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Održana tribina "Bitka na Košarama"

"Bitka na Košarama" naziv je tribine koja je održana u Knežici u okviru manifestacije "Vidovdanskih dana Knešpolja". Na tribini je govorio, pukovnik Vojske Srbije Ljubinko Đurković. Cilj tribine je osvježiti sjećanje na slobodarsku borbu srpskog naroda za vrijeme NATO agresije.

Bitka na Košarama bila je između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, između pripadnika Vojske Јugoslavije i OVK-a, podržane regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici Јugoslavije i Albanije. 

"To je bitka koja je slomila jednu agresiju. Pridonijela je slamanju NATO snaga i NATO pakta i spriječila kopnenu invaziju na Srbiju, odnosno Saveznu republiku Јugoslaviju, ali je to bitka koja još uvek traje", rekao je pukovnik Vojske Srbije Ljubinko Đurković. 

U bitci na Košarama učestvovalo je 1.357 vojnika, oficira i podoficira Vojske Јugoslavije, 265 od njih je ranjeno a 108 položilo svoj život za odbranu Otadžbine.

"Bilo je u komponenti 15 puta više neprijatelja nego nas koji smo branili otadžbinu. U oružanoj nadmoćbosti 600 puta su bili jači", dodao je Đurković.

Srpski narod je vijekovima stradao i skoro uvijek imao nepriajtelja nadmoćnijeg od sebe, tako je bilo u bitci na Košarama, rekao je pomoćni pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

"Koliko je ta bitka značjna govori i činjenica da je jedan američki penzionisani general rekao da su Košare pale, Kosovo bi bilo do Beograda", izjavio je Milunović.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom srpsko – ruske zajednice "Zavet", a u okviru "Vidovdanskih dana Knešpolja".