latinica  ћирилица
18/06/2018 |  08:00 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Demonstranti pokušali nasilno ući u Sobranje

Više civila i policajaca povrijeđeno je na protestu ispred zgrade Sobranja u Skoplju nakon potpisivanja sporazuma sa Grčkom o konačnom rješenju spora o imenu, kojim bivša jugoslovenska republika postaje Republika Sjeverna Makedonija.
Protesti u Skoplju - Foto: B92
Protesti u SkopljuFoto: B92

Dio demonstranata sinoć je nasilno uklonio zaštitnu ogradu, istovremeno pokušavajući da uđe u Sobranje, te je reagovala policija upotrijebivši oklopna vozila i bacivši suzavac, saopšteno je iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policija je navela da je povrijeđeno sedam policajaca i privedeno 25 lica koja su učestvovala u neredima.

Iz Urgentnog centra u Skoplju saopšteno je da je riječ o lakšim povredama.

Među demonstrantima, koji su organizovali okupljanje posredstvom društvenih mreža, bilo je članova sportskih navijačkih grupa, a na policiju su bacali pirotehnička sredstva, kamenice i flaše.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje potpisali su juče u Njivicama/Psaradesu na grčkoj obali Prespanskoj jezera ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

Protivnici sporazuma sa Grčkom, pristalice najveće opozicione stranke u Makedoniji VMRO-DPMNE, juče su protestovali u Bitolju.