latinica  ћирилица
17/06/2018 |  20:36 | Autor: TANЈUG

Seul i Vašington uskoro otkazuju manevre

Јužna Koreja i SAD će sljedeće nedjelje objaviti odluku o otkazivanju zajedničkih vojnih vježbi, javila je južnokorejska agencija Јonhap.
Vojni manevri u Јužnoj Koreji (arhiv) - Foto: AP
Vojni manevri u Јužnoj Koreji (arhiv)Foto: AP

Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vježbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vježbe biti obnovljene ukoliko Sjeverna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.

Američki predsjednik Donald Tramp je u utorak, poslije samita sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong-unom, u Singapuru, izjavio da treba prekinuti "ratne igre" koje su "provokativne i skupe".

- Vojne vlasti Јužne Koreje i SAD su u bliskim kontaktima u vezi sa zajedničkim vježbama za koje je Tramp rekao da želi da ih prekine. Sljedeće nedjelje, ministarstva odbrane Јužne Koreje i SAD će zajednički objaviti rezultat tih diskusija - rekao je izvor Јohnapa, koji je želeo da ostane anoniman.

Trampovo pominjanje "ratnih igara", prema istom izvoru, moglo bi da se odnosi na obimne godišnje manevre, kao što su "Ključna odlučnost" u proljeće, i "Ulči-Čuvar slobode" na ljeto.

Prošle godine je 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima "Ulči-Čuvar slobode".

U Јužnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, što je nasljeđe Korejskog rata, završenog 1953. godine.

Seul i Vašington su još 1992. godine, u vrijeme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vježbe "Timski duh", ali su ih naredne godine obnovili.