latinica  ћирилица
17/06/2018 |  20:15 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Papadopulu: Najveći uspjeh misije - odlazak sa Kosova

Šef Euleksa Aleksandra Papadopulu ocijenila je da je, poslije 10 godina, najveći uspjeh misije to što odlazi sa Kosova, koje je sada "potpuno odgovorno za budućnost".
Euleks (ilustracija) -
Euleks (ilustracija)

Ona je rekla da "nije sve savršeno", ali da niko i nije očekivao da će se "institucije vladavine prava izgraditi u 10 godina".

- Naš najveći uspjeh je to što odlazimo. Pomogli smo vlastima da uspostave osnove sistema vladavine prava i sada je vrijeme da oni sami budu potpuno odgovorni i održavaju ono što je postignuto u ovih 10 godina - rekla je ona za N1.

Dodaje, da niko nije očekivao da će se institucije vladavine prava izgraditi u 10 godina.

- Ako me pitate da li je sve savršeno, reći ću da nije. To nije bio naš cilj i niko nije očekivao da će se institucije vladavine prava izgraditi u deset godina i biti na savršenom nivou. Situacija je danas mnogo bolja nego što je bila prije deset godina - rekla je Papadopulu.

Odgovarajući na pitanje da li je Kosovo sposobno da preuzme sve slučajeve, Papadopulu je rekla da kapaciteti postoje, a da će se vidjeti da li će biti uspješni.

- Potrebna im je pomoć. Mi zato ne odlazimo potpuno ,već ostajemo sa novom misijom. Možda ne ostajemo u izvršnoj ulozi, već ostajemo sa mandatom nadgledanja i savjetodavanja - rekla je ona.