latinica  ћирилица
17/06/2018 |  18:02 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

Ramić: Potrebna Pomoć ministarstva bezbjednosti BiH zbog migranata

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić rekao je da policija sve teže odgovara bezbjednosnim izazovima u vezi sa migrantima koji dolaze u ovaj kanton, zbog čega je na potezu Ministarstvo bezbjednosti BiH.
Migranati u Unsko-sanskom kantonu (foto: rtvcazin.ba) -
Migranati u Unsko-sanskom kantonu (foto: rtvcazin.ba)

Nakon ubistva migranta u Velikoj Kladuši, Ramić kaže da je očekivao pomoć i asistenciju Ministarstva bezbjednosti BiH i ministra Dragana Mektića, ali da do toga nije došlo.

- Zvao sam ga juče nekoliko puta i slao mu poruke, međutim nije mi se još javio. Zvao ga je i premijer i očekujemo da će se javiti. Јedini ko me juče nazvao iz Sarajeva je ministar policije Kantona Sarajevo koji mi je ponudio svoju pomoć - rekao je Ramić za portal Kliks.ba.

Nakon što su pripadnici kantonalnog MUP-a jutros pretresli objekata koje koriste migranti u Bihaću, Ramić kaže da se broj migranata koji dolaze u ovaj kanton rapidno povećava.

Ističe da dnevno od 50 do 70 migranata dolazi u ovaj kanton i da je do sada evidentirano više od 3.000 migranata širom kantona, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši, te manjim dijelom u Cazinu i drugim opštinama.

- Mi jednostavno više ne možemo odgovoriti na izazove i na potezu je Ministarstvo bezbjednosti BiH - rekao je Ramić i dodao da policija i dalje može održavati bezbjednosnu situaciju u kantonu na zadovoljavajućem nivou.

On kaže da mnogi migranti dolaze u Đački dom u Bihaću, smatrajući da je riječ o sabirnom centru, te ih tu policija evidentira.

- Međutim, kad shvate da Đački dom nije ono što su prvobitno mislili, odlaze na neke druge lokacije - kaže Ramić.

On napominje da Vlada FBiH još nije dala saglasnost za korištenje hala Agrokomerca u naseljima Polje i Donja Vidovska za smještaj migranata.

- Da je to urađeno, mi bismo ih već nakon jutrošnje akcije izmjestili u te hale, a obavili bismo akciju i u Velikoj Kladuši. Naredne sedmice ići ćemo i u Veliku Kladušu, kao i u naselje Šturlić u Cazinu. Povući ćemo i veći broj policajaca i interventne vodove iz svake Policijske uprave kako bismo nastavili ove akcije - rekao je Ramić.

On ističe da su resursi kantonalnog MUP-a ograničeni, ali i samo djelovanje, jer policija ne može nikom zabraniti kretanje.

Navodeći da je lično bio protiv bilo kakvog smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu, Ramić kaže da je lokacija u Velikoj Kladuši odabrana i da je policiji sada važno da oni budu smješteni na jednu lokaciju kako bi ih mogli bolje kontrolisati.

Lokalne vlasti u Velikoj Kladuši protive se smještaju migranata u objekte Agrokomerca u ovoj opštini.