latinica  ћирилица
17/06/2018 |  17:09 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Posla ima za IT struku i zanatlije

Skoro polovina današnjih radnih mjesta u budućnosti bi moglo da bude zamijenjeno nekim od novih tehnoloških dostignuća. Tako ne čudi podatak da su na tržištu rada upravo inženjerska i IT zanimanja među najpoželjnijim.

Sa diplomom elektro ili mašinskog inženjera najlakše je do posla u Srpskoj. Posebno su traženi i zanati, pa posla ima za bravare, pekare, zidare i vozače.

I na globalnom ekonomskom tržištu, a i kod nas, najveća je potražnja za elektro i mašinskim inženjerima, arhitektima. Najbolje to znaju u Inovacionom centru Banjaluka, koji su kroz svoj poslovni inkubator do sada podržali preko 200 ideja, i gdje je nastalo 38 firmi u kojima je zaposlenje našlo više od 260 radnika.

DRrago Gvero, direktor Inovacionog centra, kaže da već duže rade sa preduzećima od kojih je 2/3 iz IT sektora. Dodaje i da ne zna da je bilo perioda da neka od firmi nije raspisivala konkur i tražila mlade sa tim zanimanjem.

Ovo pokazuje i statistika Zavoda za zapošljavanje. U Banjalučkoj filijali, kažu, praksa je pokazala - do posla najlakše dolaze inženjeri i profesori matematike, fizike i njemačkog jezika, te farmaceuti. Posla ima i za većinu zanatskih profila.

Mladen Vrećo, iz Zavoda za zapošljavanje, kaže da su tražena zanimanja zavarivač, pekar, zidar, kao i neka iz oblasti građevinarstva. Istakao je da je neophodna i dodatna kvalifikacija.

Poslovna zajednica je još prošle godine signalizirala da može doći do nedostatka određenih profila. Zato su sa Vladom i Zavodom za zapošljavanje na vrijeme počeli projekte prekvalifikovanja radnika.

Dejan Mijić, iz Udruženja poslodavaca, kaže da su naišli na veliko interesovanje i radnika i poslodavaca za prekvalifikaciju, jer su se poslodavci time obavezali da obezbijede radna mjesta i zaposle radnike za stalno, a Zavod će kroz Vladina sredstva platiti prekvalifikaciju.

Iz poslovne zajednice, potvrda, za inženjere i zanatlije da posla ima.