latinica  ћирилица
17/06/2018 |  12:27 ⇒ 18/06/2018 | 07:37 | Autor: SRNA

Dodik i Čubrilović prisustvovali ustoličenju episkopa remezijanskog

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu danas je ustoličen novoizabrani episkop remezijanski Stefan.

Hirotoniju novoizabranog episkopa remezijanskog obavio je Njegova svetost partijarh srpski Irinej sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvom.

Ustoličenju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, prinčevski par Karađorđević, kao i veliki broj vjernika.

Ustiličenje u Hramu Svetog Save

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska pravoslavna crkva najznačajniji dio srpskog identiteta i da je veoma značajno da na važna mjesta dolaze ljudi moralnih i vjerskih kvaliteta kao što je vladika Stefan.

Dodik, koji je prisustvovao činu ustoličenja vladike Stefana u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, izjavio je novinarima da poznaje vladiku lično i da je on čovjek vjere i crkve.

"To je čovjek našeg naroda i radujem se zbog toga što je doživio ovaj dan", rekao je Dodik i u ime Republike Srpske, srpskog vjerujućeg naroda i svoje ime čestitao episkopu remezijanskom Stefanu ustoličenje na ovu visoku crkvenu dužnost.

Predsjednik Srpske je rekao da je vladika Stefan "čovjek koji je nesumnjivo dao značajan doprinos i samom napretku u izgradnju Hrama Svetog Save".

"Želim da mu čestitam u ime Republike Srpske i sprskog vjerujućeg naroda i da mu prenesem sve želje za uspješan rad i dobro zdravlje", rekao je Dodik.

Ustoličenje u Hramu Svetog Save

Čestitajući izbor za episkopa remezijanskog i vikara patrijarha srpskog, u čestitki upućenoj Njegovom preosveštenstvu Stefanu, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izrazio je zadovoljstvo što je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao duhovnika koji je svojim djelovanjem pokazao istinski i pravodljubivi put hrišćanstva.

“Želimo Vam uspješno obavljanje povjerene dužnosti, vikarnog episkopa, uz pomoć Božju i na korist naše crkve i vjerujućeg naroda. Vjerujemo da ćete i na novoj dužnosti, vjerno i s ljubavlju, služiti našem narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao što ste to činili obavljajući dosadašnje crkvene i duhovne poslove“, navodi se u čestitki predsjednika Čubrilovića.

Nakon ustoličenja i predavanja žezla, patrijarh Irinej je rekao da od novog vladike remezijanskog očekuje da propovijeda riječ Božiju i da svuda širi istinu koju je Gospod otkriop, a to je da je ljubav Gospoda iznad svega.

Episkop remezijanski je titula vikarnog arhijereja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno počasna titula pomoćnom episkopu patrijarha srpskog. Titula se vezuje za Remezijanu koja je bila sjedište te eparhije u periodu od 366. do 614. godine.