latinica  ћирилица
17/06/2018 |  12:06 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Banja Vrućica: Posao za osobe sa Daunovim sindromom

Posao konobara u Zdravstveno turističkom centru "Banja Vrućica" obavlja i šest osoba sa Daunovim sindromom. Oni osim toga što se osjećaju društveno korisnim imaju priliku i da besplatno koriste usluge banjskog velnes centra. To im mnogo znači u programu rehabilitacije.

Psihoterapije, reflekso-masaže zone stopala, glave i ruku, kristalo i moksi terapija pomažu osobama sa Daunovim sindromom. Šest mladih ljudi ove usluge koristi u Zdravstveno turističkom centru "Banja Vrućica" i kažu da su im od velike koristi.

"Imao sam masažu leđa i noge. Lijepo mi je i sada je sve dobro", priča Kristijan Zeljković iz Banjaluke.

Ovo je po prvi put da je u Srpskoj preslikan model dobre prakse iz jedinog centra u Јugoistočnoj Evropi koji se bavi rehabilitacijom Daunovog sindroma, a nalazi se u Puli u Hrvatskoj.

"Daun sindrom nije bolest, to je stanje koje osoba nosi čitavog svog života. Mi ga možemo rehabilitovati, pospješiti uslove da se uključe u sve društvene sfere življenja. Prvi put u istoriji ovdje su se osjetili društveno korisni gdje su radili sa stvarnim gostima, posluživali ih", kaže Zoran Јelić, psihoterapeut i refleksolog.

Riječ je o drugom nivou rehabilitacionog "PAPO" programa za osobe sa Daunovim sindromom.

U banjalučkom "Daun sindrom centru" kažu, nastojaće da što više osoba sa Daunovim sindromom iz Srpske uključe u ovaj projekat jer se pokazao kao izuzetno koristan.