latinica  ћирилица
17/06/2018 |  10:17 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Prijedlogom zakona propisano smanjenje kamatne stope

Prijedlogom zakona o zateznoj kamati propisano je značajno smanjene stope zatezne kamate sa 0,05 odsto na 0,03 odsto dnevno.
Pad - Foto: ilustracija
PadFoto: ilustracija

Ovim zakonskim rješenjem, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, uređuje se visina stope i način obračuna zatezne kamate u Srpskoj u slučaju kada dužnik zakasni sa ispunjavanjem novčane obaveze u domaćoj ili stranoj valuti.

Odredbe ovog zakona odnose se na sve slučajeve u kojima zatezna kamata nije propisana posebnim zakonom.

"Predloženim zakonskim rješenjem značajno je smanjena stopa zatezne kamate sa 0,05 na 0,03 odsto dnevno, a predloženo je da se ne vrši korekcija glavnice stopom rasta potrošačkih cijena", ističe se u obrazloženju zakonskih odredbi.

Cilj zakonskih odredbi jeste brže i lakše izmirenje glavnog duga, prije svega za privredne subjekte koji imaju problem s likvidnošću, a kojima je na ovaj način olakšano plaćanje dospjelih obaveza.

"Povjerilac će brže doći do likvidnih sredstava, što će, u kombinaciji sa drugim mjerama fiskalne politike, kao što su nove odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, pozitivno uticati na buduće ekonomske i poslovne tokove u Republici Srpskoj", navodi se u obrazloženju.

Istovremena primjena zakonskih rješenja, Zakona o zateznoj kamati i Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, doprinosi ispunjenju krajnjeg cilja ekonomskih mjera na povećanju likvidnosti u Republici Srpskoj, koja opravdava hitnost u donošenju zakona o zateznoj kamati.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi navedeno zakonsko rješenje trebalo da bude razmatrano po hitnom postupku, zakazan je za 19. jun.