latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:42 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

Linta: Poziv da se Srbi registruju do 24. jula za glasanje van BiH

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je i predstavnici Koordinacije Srba iz Mostara pozvali su sve Srbe porijeklom iz Federacije BiH, koji žive u Srbiji, da se prijave i registruju do 24. jula za glasanje na opštim izborima van BiH.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Na sastanku smo razmijenili mišljenja u vezi sa aktuelnim položajem Srba u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje smo se saglasili da je taj položaj tragičan i jako težak, da se Srbi suočavaju sa brojnim problemima", rekao je Linta na konfernciji za novinare, nakon sastanka u Skupštini Srbije.

On je dodao da je zajednički konstatovan značaj predstojećih opštih izbora u BiH, koji će biti održani 7. oktobra.

"Zajednički smo se dogovorili da učinimo sve što je u našoj moći da animiramo i podstaknemo što veći broj Srba koji su rodom i porijeklom sa prostora FBiH , a sada žive u Srbiji da se registruju i prijave do 24. jula za glasanje van BiH", istakao je Linta.

On je ocijenio da su predstojeći opšti izbori u BiH izuzetno važni, posebno za Srbe u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Opšta je procjena, ako bi izašla jedna jedinstvena srpska lista za skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona i ako bi prošla konsenzus tri odsto, Srbi bi imali svog poslanika ili možda više njih i postali bi politički faktor i mogli bi onda da se aktivnije bore za svoja nacionalna i ljudska prava", rekao je Linta.

On je dodao da će u Odboru za dijasporu i Srbije u regionu imati punu podršku, te da duboko vjeruje i u punu podršku zavičajnih udruženja iz tog kantona, i Udruženja građana Mostar, i Udruženja Konjičana, i Srpskog nacionalnog društva Prebilovci.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Koordinacije Srba iz Mostara, kao i nekoliko zavičajnih udruženja Srba iz FBiH, Udruženje građana Mostar, Srpskog nacionalnog društva Prebilovci...