latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:28 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Visoke temperature ubrzale zrenje pšenice

Visoke temperature ubrzale su i zrenje pšenice. Stručnjaci procjenjuju da bi na kvalitetnom zemljištu, prinos mogao biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

Ratari se nadaju dobrom rodu, ali i povoljnoj cijeni, kojom bi s premijama Ministarstva poljoprivrede mogli da pokriju troškove i ostvare zaradu.

Ranije sorte pšenice prispjele su za žetvu desetak dana prije. Ratari skladište ovogodišnji rod u očekivanju otkupne cijene, koja je još nepoznata. Na nekim parcelama prinosi su manji od očekivanih, a vlažnost zrna 15 odsto. 

"Zbog jakih toplota sazrela je ranije nego što treba i manji će biti prinos sigurno 100 odsto nego prošle godine", rekao je Vaso Dikić iz Amajlija.

Ktratkotrajno zahlađenje i padavine "pomrsili su konce" onima koji su spremni za žetvu. Čim sunce ponovo grane kombajni će, kažu, u njivu.

"Sad nadolazi zrno. Dobar je je rod, a i pšenica je dobra. nemam riječi. Samo kakva će cijena biti. Kada bi bila kao prošle godine bio bi zadovoljan", istakao je Dragoljub Mičić iz Batkovića. 

"Od 27 do 30, tu bi bila realna do 30. Ako bude šta bolje, to je još bolje, a ispod 27 samo što moramo da mijenjamo usjev na njivi", naveo je Milivoje Đukić.

"Deset mlinara nam određuje cijenu. Svake godine je sijemo, a ne znamo joj cijenu. Čak planiramo ako cijena pšenice bude niska da i pšenicu proturimo kroz stoku u stočnu hranu", izjavio je Nebojša Đokić. 


Uslovi su bili povoljni za ozima žita od same sjetve. Visoke temperature ubrzale su zrenje , a budući da su noćne temperature bile niže od dnevnih ne bi trebalo da utiču na kvalitet zrna. U zavisnosti od tipa zemljišta , primijenjene agrotehnike i obavljene zaštite u proljeće, koje je bilo pogodno za razvoj raznih bolesti, prinosi će biti različiti.

"Gdje je obavljena adekevatna zaštta možemo očekivati dobre prinose i veće nego od dosadašnjeg prosjeka za naše područje", naglasila je Radmila Nešković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

Kratkrotrajno zahlađenje i padavine ne bi trebalo da ugroze usjeve, koji su na vrijeme zaštićeni od bolesti. Žetveni radovi iz godine u godinu počinju sve ranije - u Semberiji se u punom jeku očekuje za desetak dana. Ove godine ratari će od resornog ministarstva dobiti 200 maraka po hektaru zasijane pšenice i pet pfeniga po kilogramu predatog roda.