latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:31 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Prijedor: Promovisana knjiga "Prijedorski logor Ciglana 1942. godine"

"Prijedorski logor Ciglana 1942. godine" naziv je knjige koja je promovisana u prijedorskoj Gradskoj čitaonici. Logor Ciglana djelovao je od ljeta 1942. do proljeća 1943. godine. Kroz ovaj logor prošlo je 14.500 logoraša.

Kako bi se sačuvalo od zaborava stradanje i patnja naroda u Kozarskoj ofanzivi, u knjizi autora Mladena Vučkovca, predočena je istina o prijedorskom logoru koji je bio jedan od 11 logora kojima je Kozara bila opkoljena.

"Iz tih sabirnih logora oni su deportovani dalje u te zloglasne logore, kao što je Јasenovac, Gradiška, Banjaluka, Beograd, zatim čak do Norveške i u Aušvicu", kaže Mladen Vučkovac, autor knjige "Prijedorski logor Ciglana 1942. godine".

Logor "Ciglana" nalazio se na periferiji tadašnjeg Prijedora. Formiran je u drugoj etapi čišćenja stanovništva sa Kozare u zvaničnoj operaciji Zapadna Bosna, objašnjava viši kustos, istoričar Vedrana Adamović.

"Ovom prilikom smo samo željeli da ukažemo na kulturu sjećanja i pamćenja da ono što se desilo srpskom narodu na ovim prostorima ne smije da se zaboravi, i da trebamo da njegujemo jer to nas uveliko označava u današnjem vremenu, a svakako određuje i našu budućnost", rekla je Adamovićeva.

Profesor u penziji, Mladen Vučkovac kroz mnoga istraživanja u saradnji sa prijedorskim Muzejom Kozare koji je izdavač knjige, želio je da objelodani istinu o kojoj se godinama nije govorilo i nedovoljno pisalo.