latinica  ћирилица
15/06/2018 |  10:41 | Autor: SRNA

Beograd na meti obavještajnih službi šezdesetak zemalja

Srbija je na meti obavještajnih službi šezdesetak zemalja koje su stvorile agenturu spremnu za subverzivna dejstva, lansiranje lažnih vijesti i uznemiravanje javnosti, izjavio je nekadašnji dekan Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Milan Mijalkovski.
Prisluškivanje - Foto: ilustracija
PrisluškivanjeFoto: ilustracija

Mijalkovski smatra da sve što se dešava u Srbiji može da se posmatra kroz unutrašnji razlog, ali da to treba dovesti u kontekst sa interesima stranog faktora.

On je za Politiku rekao da situaciju u Srbiji i regionu treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova i ukazao na oštru sukobljenost u ovom regionu geopolitičkih interesa najmoćnijih sila svijeta - SAD, Rusije i Kine, Turske kao regionalne sile, ali i transnacionalnog faktora koji mnogi zanemaruju - islamista.

Mijalkovski ističe da svemu treba dodati agresivni nastup Zapada, prije svega EU u pogledu Kosova i Metohije.

Na osnovu iskustva i dugogodišnjeg praćenja situacije, Mijalkovski kaže da Srbiju istražuju obavještajne službe šezdesetak zemalja.

- Imajući u vidu da to čine skoro tri decenije, to znači da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od uticaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva - od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vijesti, uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti su respektabilne i stalno se osnažuju raznim aktivnostima, prije svega tajnim, ali i javnim - navodi Mijalkovski.

On je ocijenio da je glavni cilj da prisile Srbiju da što prije prizna lažnu državu Kosovo.

- Kako otpor prema takvom njihovom cilju jača, treba očekivati da će oni pojačavati raznovrsne pritiske. Mislim da tako treba gledati na aktuelnu bezbjednosnu situaciju i perspektive - rekao je Mijalkovski.