latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:22 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Civilna zaštita počela deminiranje na području Oštre Luke

Dvije decenije nakon ratnih zbivanja, na području Republike Srpske, još je oko 240 kilometara površine koja nije deminirana.

Na šest kilometara, minska područja prostiru se i na području male pogranične opštine Oštra Luka. Do sada, ovo je bio veliki, problem. Republička uprava civilne zaštite, međutim, počela je deminiranje ovog terena.

Od minskih polja strahovali smo za vrijeme rata, kažu mještani. Dodaju, minska polja su potencijalna opasnost i za generacije koje tek dolaze.

Zdravko Vasiljević iz sela Koprivna, kod Oštre Luke ističe da su minska polja veliki problem, jer djeca, koja na primjer ne znaju za to, za 20 godina uđu u taj minirani prostor i šta onda.

Oštra Luka, zbog šumskog bogatstva, plodno je tlo i za požare. Zbog toga, minska polja predstavljaju veliki problem vatrogascima.

"Mi obezbjedimo to područje, pustimo da vatra prođe taj minirani dio i onda pristupimo gašenju. Nakon toga krećemo u akciju", navodi Dejan Mastikosa komandir Vatrogasne jedinice Oštra Luka.

Na području Koprivne, Kozica i Budimlić Јapre, još se nalaze minska polja.

Petar Mrđa iz sela Koprivna, Oštra Luka kaže da ima mina.

"U okolici ima mina. Da li je označeno? Negdje jeste, negdje nije, negdje su skinute table. Ali ljudi idu u pečurk, svašta može da se desi", rekao je Mastikosa.

Da neodgovorni građani doprinose opasnosti skidanjem tabli, svjesni su i nadležni, iako su sva opasna mjesta bila propisno obilježena. Početkom juna, počelo je uklanjanje eksplozivnih naprava na području sela Koprivna, gdje su angažovana dva deminerska tima Republičke uprave civilne zaštite.

"Planirali smo da ove godine završimo. Nadam se da ćemo uz pomoć lokalne zajednice i šumskog gazdinstva Prijedor, staviti u funkciju pristupne puteve, koji vode prema rizičnim površinama kako bismo omogućili bezbjednu evakuaciju, kao i pristup deminerskih timova rizičnih površina", kaže Dragan Kos pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje.

Na području Republike Srpske još je oko 240.000 kilometara površine koja nije deminirana.