latinica  ћирилица
14/06/2018 |  09:06 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Banjaluka: Nova dionica Istočnog tranzita zvanično u funkciji (FOTO/VIDEO)

Novoizgrađena dionica Istočnog tranzita u Banjaluci, na čiju se gradnju čekalo duže od 30 godina, danas je i zvanično puštena u promet.

Otvaranju novoizgrađene kružne raskrsnice i novog dijela Istočnog tranzita prisustvovala je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić, predstavnici gradskih vlasti te brojni direktori javnih preduzeća.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je danas ozvaničila završetak radova, ali i nastavak novih. Ona je naglasila da je ovaj projekat rezultat dobre saradnje Vlade i grada Banjaluka, te javnog preduzeća Putevi, koje je bilo investitor.

- Svaki put kada imate uspješnu saradnju dva nivoa vlasti možete da kažete da je posao odlično urađen - rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Prema njenim riječima, ovaj projekat je dugo bio među prioritetima i na njega se čekalo više od 30 godina.

- Kao Republika smo izašli iz problema koje smo ranije imali i danas je mnogo lakše ulagati u ovakve projekte. Zahvalna sam na strpljenju svima koji su ovdje dugo čekali da ova saobraćajnica bude izgrađena - rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je rekla da je Srpska finansijski stabilna zbog čega je Vlada u mogućnosti da investira više od 120 miliona KM širom Republike u projekte koji su evidentirani kao prioritetni.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić podsjetio je da danas počinje izgradnja novog mosta na lokaciji Zelenog mosta u naselju Obilićevo, te da će se njegovim završetkom i konačnim spajanjem Istočnog i Zapadnog tranzita, istočni dio grada u saobraćajnom smislu u potpunosti otvoriti.

Igor Radojičić (Foto: RTRS)

Radojičić je, nakon svečanog otvaranja, rekao novinarima da se završetkom ovih radova otvara istočni dio grada, te da Starčevica i Obilićevo dobijaju modernu raskrsnicu.

- Danas počinje i izgradnja novog mosta na lokaciji starog Zelenog mosta. Rok za završetak radova je decembar, a vrijednost je nešto manja od pet miliona KM - rekao je Radojičić.

Nenad Nešić (Foto: RTRS)

Direktor ЈP Putevi Republike Srpske Nenad Nešić, rekao je da je izgradnja kružne raskrsnice u Rebrovcu i tranzitnog puta ukupno koštala više od 1.240.000 KM.

- Uz projekat koji je završen, most koji danas počinje da se gradi, spajanje Istočnog i Zapadnog tranzita, ove godine planirano je još nekoliko infrastrukturnih projekata u gradu na Vrbasu - istakao je Nešić.

Puštanjem ove saobraćajnice, zajedno sa novim kružnim tokom u Rebrovcu, biće znatno ubrzan saobraćaj u gradu i smanjene gužve.

Ova saobraćajnica duga je 440 metara, a projekat, vrijedan 805.000 KM, realizovan je u saradnji sa Putevima Republike Srpske.

Radi se o prvoj fazi izgradnje ove saobraćajnice, čiju su gradnju decenijama kočili neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

U drugoj fazi, uz novi dio tranzita, koji će se nastavljati do stadiona FK Naprijed, biće izgrađene i biciklistička i pješačka staza.

Istovremeno, pješačka i biciklistička staza će u drugoj fazi biti građena kroz park uz stari dio Istočnog tranzita.

Nova dionica Istočnog tranzita spojena je na Ulicu Majke Јugovića novoizgrađenim kružnim tokom.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je ranije da će, puštanjem ove saobraćajnice i novog kružnog toka kod Rebrovca, gužve i zagušenja u jutarnji i popodnevnim "špicevima" postati prošlost, kako za mještane Starčevice i Obilićeva, tako i za sva vozila koja su u tranzitu kroz Banjaluku.

- Značaj ove dionice je od izuzetne važnosti, budući da će, nakon izgradnje novog Zelenog mosta, praktično biti povezani Istočni i Zapadni tranzit, odnosno napravljena obilaznica oko grada, koja će znatno rasteretiti saobraćaj - rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima, tokom godine počeće radovi i na izgradnji ove dionice.

Danas je ozvaničen i početak radova na uklanjanju konstrukcije dotrajalog Zelenog mosta i izgradnje novog, u šta će grad uložiti 2,2 miliona KM.