latinica  ћирилица
14/06/2018 |  09:04 ⇒ 16:57 | Autor: Večernje novosti

"Ivanić glasao za put u NATO"

Sjedinjene Američke Države podržavaju aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, jer bi tako bili oslabljeni napori Moskve i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da zakoče put BiH prema zapadnoj vojnoj alijansi, pišu beogradske "Večernje novosti".
Večernje novosti - Ivanić glasao za put u Nato - Foto: RTRS
Večernje novosti - Ivanić glasao za put u NatoFoto: RTRS

Upravo Dodikovo suprotstavljanje knjiženju vojne imovine na teritoriji Republike Srpske kao vlasništvo BiH predstavlja glavnu prepreku aktivaciji MAP-a, navode "Novosti", koje su imale uvid u dokument pod nazivom "Pozicija SAD u vezi sa aktivacijom MAP-a za BiH" američke Ambasade u Sarajevu.

Zato, prema stavu američke Ambasade, treba zanemariti postavljene uslove da bi se Sarajevo približilo NATO-u, a onemogućio, kako se navodi, "opstrucionizam predsjednika Srpske Dodika da zadržava BiH i podstiče ruski maligni uticaj na Balkanu".

Američka Ambasada zaključuje da ne bi pomoglo da aktivacija MAP-a bude odgođena za period poslije oktobarskih izbora u BiH.

U dokumentu Ambasade navodi se i da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zajedno sa hrvatskim i bošnjačkim kolegom, glasao za spoljnopolitičku strategiju BiH koja podrazumijeva i članstvo u NATO kao cilj, kao i da su članovi srpskih opozicionih partija "direktno rekli da je aktivacija MAP-a potrebna što prije".

List podsjeća da je Ivanić prošle godine rekao da je teško da će neki predstavnik srpskog naroda u BiH glasati za članstvo u NATO dok god je Srbija van tog saveza, međutim, u martu je pozvao članice NATO-a da aktiviraju MAP bez ispunjenja uslova knjiženja imovine.

Kao uslov za aktiviranje MAP-a su pred BiH na samitu NATO u Talinu prije osam godina postavljeni knjiženje imovine uz uništavanje nestabilne municije i učešće u mirovnim misijama.