latinica  ћирилица
13/06/2018 |  22:13 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Antarktik od 1992. godine "izgubio" tri biliona tona leda

Antarktik je od 1992. godine "izgubio" zapanjujućih tri biliona tona leda i njegovo otopljavanje moglo bi da iscrta nove obale na Zemlji, ukoliko se globalno zagrijavanje nekontrolisano nastavi, pokazalo je najnovije istraživanje.
Topljenje leda na Antarktiku (Foto: newsweek.com) -
Topljenje leda na Antarktiku (Foto: newsweek.com)

Udruženje 84 naučnika je u žurnalu "Priroda" objavilo da se dvije petine leda otopilo u posljednjih pet godina, što je trostruko povećanje brzine otapanja.

Autori studije navode da bi otkrića trebalo da otklone bilo kakve sumnje u to da se ledena masa Antarktika gubi i upozoravaju da postoji prijetnja po živote ljudi koji žive u priobalnim gradovima sa niskom nadmorskom visinom.

"Mi ove rezultate vidimo kao još jedan alarm, koji poziva na akciju sa ciljem usporavanja zagrijavanja planete", navode naučnici.

S obzirom na površinu, koja je dva puta veća od površine SAD, Antarktik ima dovoljno leda da podigne nivo okeana za skoro 60 metara, javio je AFP.

Više od 90 odsto zaleđene vode nalazi se u istočnom dijelu Antarktika, koji je, uprkos klimatskim promjenama, ostao njegov najstabilniji dio.

Smatra se da bi do kraja ovog vijeka nivo mora mogao da poraste od nekoliko desetina centimetara do jednog metra ili više, u zavisnosti od ograničavanja efekta staklene bašte.

Naučnici tvrde da bi, uz ovakav scenario, nivo okeana nastavio da raste u narednih nekoliko vijekova.

"Ishod je veoma zabrinjavajući. Ukoliko nismo već upozoreni na opasnost koju donose klimatske promjene, onda nam je potreban veliki poziv na buđenje", izjavio je profesor Martin Zigert, koji je učestvovao u studiji.