latinica  ћирилица
13/06/2018 |  15:43 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

RiTE Ugljevik potpsao ugovore o stipendiranju 90 učenika i studenata

Ugovori o stipendiranju 90 studenata i učenika potpisani su u Rudniku i termoelektrani Ugljevik. Stipendije su dobili studenti prvog i drugog ciklusa studija, kao i učenici generacija osnovnih i srednjih škola.

 Za učenika drugog razreda elektrotehničke škole Igora Rikića, sina preminulog radnika Rudnika i termoelektrane Ugljevik, stipendija će puno značiti, s obzirom na to da živi u skromnim uslovima.

"Trenutno nemamo nikakvih primanja u kući, živim sa mlađim bratom i majkom i ova stipendija će dobro doći", kaže Rikić.

Studenti ističu da im stipendije u velikoj mjeri rasterećuju kućni budžet, a želja većine stipendista je zaposlenje u preduzeću koje im pomaže da uspješno završe fakultet.

"Nadam se da ću ja jednog dana raditi u ovom preduzeću, to bi mi bila želja. Naravno plata dosta toga znači, pogotovu kad samo otac u porodici ima primanja", priča studentica Sanja Đukanović.

Potpisano je 90 stipendija. Iz Rudnika i Termoelektrane podsjećaju da je ovo kontinuirana podrška mladima, ali ne i jedina.

"Svake godine ovdje primi8mo veliki broj svršenih studenata. Omogućili smo im da se stručno osposobljavaju, da polože pripravnički ispit, da neke od njih, u zavisnosti od obrazovnih profila koji su nam zaista neophodni, zadržimo i angažujemo na osnovu ugovora o radu", kaže Đorđe Popović, generalni direktor Rudinka i Termoelektrane Ugljevik.

Rudnik i Termoelektrana stipendira preko 200 studenata i srednjoškolaca.