latinica  ћирилица
13/06/2018 |  13:13 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Popović: Ulaganje u mlade je investicija za razvoj društva

Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" od danas stipendira 90 studenata iz Republike Srpske, čime je broj stipendista ovog energetskog giganta prešao brojku od 200 mladih i uspješnih ljudi.
Bijeljina - potpisani ugovori o stipendiranju - Foto: SRNA
Bijeljina - potpisani ugovori o stipendiranjuFoto: SRNA

Direktor RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović rekao je novinarima da je ovo nastavak dobre prakse preduzeća koje u kontinuitetu brine o mladima, njihovom razvojnom putu i mogućnostima, uz ocjenu da društvo koje ne ulaže u svoje mlade nema perspektivu.

"RiTE `Ugljevik` je lider u tome, sa željom da uspješni mladi ljudi u budućnosti daju doprinos razvoju svoje zemlji, a ne da svoje znanje i pamet prodaju negdje u svijetu", naveo je Popović.

On je u obraćanju novim stipendistima na svečanosti potpisivanja ugovora u Upravnoj zgradi RiTE "Ugljevik" poželio da steknu zvanja koja su planirali i pozvao ih da ta znanja upotrijebe za razvoj ovog i drugih preduzeća u Republici Srpskoj.

Prema riječima Popovića, RiTE "Ugljevik" svake godine omogućava i velikom broju svršenih studenata da se u ovom preduzeću stručno osposobe i polože pripravnički ispit, a neke od njih i radno angažuje, u zavisnosti od obrazovnih profila.

"Za razvoj i opstanak naše zemlje prevashodni je interes da ostanemo svoji na svome, a naš je cilj da tome doprinesemo ulaganjem u mlade, vrijedne, uspješne i talentovane", zaključio je Popović.

Preduzeće RiTE "Ugljevik" je, prema pravilniku iz 2017. godine, kroz dva javna konkursa dodijelilo 60 stipendija studentima prvog ciklusa, 12 stipendija mladima iz osjetljivih kategorija kao što su djeca poginulih boraca i invalida rata i rada, preminulih radnika preduzeća, iz socijalno ugroženih porodica, kao i učenicima generacije.

Od planiranih 30 stipendija za studente drugog ciklusa studija dodijeljeno je 18 stipendija, jer se na konkurs prijavilo samo 19 kandidata od kojih je 18 zadovoljilo kriterijume.