latinica  ћирилица
13/06/2018 |  13:10 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Linta: Ukinuti presudu Kapetanu Draganu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta traži da Vrhovni sud Hrvatske ukine prvostepenu presudu od 15 godina na koju je osuđen Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, i predmet vrati na ponovno suđenje.
Kapetan Dragan  (Foto: FAH) -
Kapetan Dragan (Foto: FAH)

Linta u današnjem saopštenju traži da Vrhovni sud Hrvatske ukine pritvor Kapetanu Draganu, jer je proveo u pritvoru skoro 12 godina, što je mnogo više od dvije trećine kazne.

On je ocijenio da je presuda Županijskog suda u Splitu iz septembra prošle godine, kojom je Kapetan Dragan osuđen na 15 godina, bila politička i nepravedna.

Linta je istakao da je odbrana Kapetana Dragana nedvosmisleno dokazala da on nije kriv ni po jednoj tački optužnice i da nije počinio ratni zločin.

"Јasno je da je riječ o političkom procesu jer je Kapetan Dragan bio simbol borbe krajiških Srba protiv proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio razbijanje Јugoslavije i stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba", naveo je Linta.

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac ranije rekao Srni da je hrvatski Vrhovni sud juče završio javni dio sjednice po žalbi Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, na prvostepenu presudu od 15 godina zatvora, tokom kojeg se on obratio putem video-linka, a sada je u toku dio zatvoren za javnost, nakon kojeg će sudsko vijeće donijeti odluku.

On je naveo da nije moguće reći koliko će potrajati zatvoreni dio sjednice, najkasnije dva do tri dana, zavisno od toga koliko brzo će se sudije usaglasiti u odlukama.

Štrbac kaže da će odluka suda strankama biti dostavljena posredstvom prvostepenog Županijskog suda u Splitu, a da su moguće opcije da sud potvrdi prvostepenu presudu, da je preinači ili ukine.

"Mi iz odbrane i dalje očekujemo da će presuda biti ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje", rekao je Štrbac.

Sud u Splitu osudio je Kapetana Dragana u septembru 2017. godine nepravosnažno na 15 godine zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim riječima Kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu je stavljeno na teret.