latinica  ћирилица
12/06/2018 |  22:06 | Autor: SRNA

Čepurin: Rusija će uvijek podržati Srbiju u najsloženijim pitanjima

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je u Beogradu na svečanom prijemu povodom proslave Dana Rusije da će Rusija uvijek podržavati Srbiju u najsloženijim pitanjima.
Aleksandar Čepurin - Foto: TANЈUG
Aleksandar ČepurinFoto: TANЈUG

"Podržaćemo Beograd u najsloženijim pitanjima, uključujući i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Znamo da su Srbi otporan narod. Podržaćemo Srbiju u traženju prihvatljivog kompromisa sa Prištinom", rekao je Čepurin.

On je dodao da postoji opravdani osnov za takav kompromis, a to je Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244. "Važno je da se taj kompromis traži bez bahatog spoljnog pritiska", napomenuo je on.

Čepurin je izrazio uvjerenje da će saradnja dvije zemlje, koju danas aktivno razvijaju, u narednim godinama biti na višem nivou.

"Energično ćemo razvijati veze u političkoj, ekonomskoj, vojnotehničkoj i kulturnoj sferi. Razvijaćemo i veze između gradova i regiona", rekao je Čepurin.

Ruski ambasador zahvalio je svimA koji su došli na prijem, te istakao da je posljednjih godina rekordan broj ambasadora zapadnih zemalja, što uliva optimizam, prenose beogradski mediji.

Svečanost je protekla u duhu predstojećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji, a tim povodom održana je i lutrija u kojoj su sve zvanice imale priliku da učestvuju.

Čepurin je istakao da njegova zemlja danas živi u iščekivanju prvenstva u fudbalu, a da će za srpsku reprezentaciju to biti gotovo domaći šampionat.

On je dodao da će sve utakmice reprezentacija Rusije i Srbije biti prikazane u velikoj sali na velikom platnu u Ruskom domu.

Svečanom prijemu u Ambasadi Rusije prisustvovali su I predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ministar rada Zoran Đorđević, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Rusija danas slavi državni praznik, dan kada je 1990. godine usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu, a kroz godinu dana od tada održani su i prvi izbori za predsjednika zemlje.

Zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine, a obilježava se brojnim manifestacijama, prazničnim šetnjama i vatrometom.