latinica  ћирилица
12/06/2018 |  18:00 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Sastanak Trampa i Kim DŽong Una - početak procesa denuklearizacije?

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim DŽong Un napustili su Singapur nakon istorijskog sastanka čiji je rezultat rezolucija kojom se obavezuju da će raditi "na izgradnji trajnog i stabilnog mira" na Korejskom poluostrvu.

Sastanak u Singapuru izazvao je veliku pažnju javnosti, jer je zbog zapaljivih izjava dvojice lidera svijet donedavno bio na ivici nuklearnog rata. Nakon četvoročasovnih razgovora, sada se najavljuje i do sada nezamislivo - mogućnost da Kim DŽong Un prihvati poziv Donalda Trampa i doputuje na razgovore u Vašington.

I to se dogodilo. Gotovo sedamdeset godina od završeta Korejskog rata sastali su se američki predsjednik i vrhovni vođa Sjeverne Koreje. Sastanak zaslužuje epitet istorijski samo jer se dogodio, pošto deklaracija koju su Tramp i Kim potpisali ne donosi neke velike promjene. Najave Amerikanaca da neće pristati ni na šta manje od potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva pale su u vodu, jer se u dokumentu od četiri tačke u trećoj samo navodi da se Sjeverna Koreja obavezuje da će raditi na potpunoj denuklearizaciji, što je Pjongjang obećavao i ranije. 

"Danas smo održali istorijski sastanak. Odlučili smo da ostavimo prošlost iza sebe", rekao je sjevernokorejski lider Kim DŽong Un.

"Dokument koji potpisujemo je sveobuhvatan i mislim da će obje strane biti impresionirane rezultatima. Mnogo truda uloženo je u sve ovo, mnogo rada i mnogo priprema. Svi su bili fantastični", istakao je američki predsjednik Donald Tramp.

Riječi hvale Tramp nije štedio ni kada je u pitanju sjevernokorejski vođa kojeg je donedavno nazivao „malim raketašem“. Nakon sastanka u četiri oka, Tramp je naprasno promijenio mišljenje o Kimu pa ga je nazvao "talentovanim liderom koji mnogo voli svoju zemlju", dodajući da između njih dvojice postoji "posebna veze i odličan odnos". Kim je zaboravio da je Trampa nazivao „mentalno poremećenim starkeljom“, a kamere su zabilježile njegovo viđenje današnjeg sastanka. 

"Mnogi nisu vjerovali da je ovo moguće. Oni koji gledaju pomisliće da se radi o filmu naučne fantastike", dodao je sjevernokorejski predsjednik.

Јužnokorejci sigurno nisu vjerovali da je nakon sastanka u Singapuru Tramp otkazati zajedničke vojne vježbe Seula i Vašingtona, što je izazvalo pometnju i među 30.000 američkih vojnika u Јužnoj Koreji. Američka komanda u toj zemlji saopštila je da nije dobila nikakve instrukcije o otkazivanju vježbi i da nastavljaju sa pripremama po planu dok je iz Seula saopšteno da će pričekati da vide šta je Tramp pod tim tačno mislio.

"U uslovima u kojima pokušavamo da postignemo jedan sveobuhvatni dogovor mislim da ne priliči da održavamo ratne igre. Pod broj jedan, tako ćemo uštedjeti mnogo novca, a pod broj dva mislim da će to Sjeverna Koreja veoma da cijeni", istakao je Tramp. 

Seul, Tokio, Moskva, Brisel i London podržali su deklaraciju iz Singapura, a iz Pekinga je stigao prijedlog da Savjet bezbjednosti razmotri mogućnost suspenzije ili ukidanja sankcija Sjevernoj Koreji. Mediji su prenosili svaki detalj sastanka pa je analiziran i govor tijela tokom 13 sekundi, koliko se Tramp prvi put rukovao sa Kimom. Stručnjaci su zaključili da je Tramp pokušao da prikaže svoju dominaciju time što je prvi pružio ruku i potapšao Kima po ramenu. Tramp je sjevernokorejskom lideru dozvolio i da vidi unutrašnjost predsjedničkog automobila, što je privilegija koju su imali samo rijetki. Kim je samo bacio pogled na vozilo, a po izrazu lica nije se moglo zaključiti da je bio pretjerano oduševljen.