latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:10 ⇒ 18:06 | Autor: SRNA

Bojović: Vlada izdvojila 1,7 miliona evra za Srbe na Kosmetu

Vlada Srbije izdvojila je u ovoj budžetskoj godini 200 miliona dinara /oko 1,69 miliona evra/ za srpske porodice na Kosmetu, rekao je danas u selu Zebince kod Novog Brda pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović.
Vlada Srbije - Foto: arhiv
Vlada SrbijeFoto: arhiv

"Vlada Srbije i njena Kancelarija za Kosovo i Metohiju je od početka ove godine na Kosmet dopremila više stotina grla krupne i sitne stoke i desetine poljoprivrednih mašina i mehanizacije, kao i na desetine grantova u građevinskom materijalu", naveo je Bojović.

Bojović je pojasnio da do 20. juna zainteresovane porodice, posebno one koje se bave poljoprivredom i voćarstvom, mogu podnijeti zahtjeve preko srpskih opština za dodjelu sredstava za nabavku sadnica, opreme i mehanizacije.

U narednoj godini, kako je najavio, Vlada Srbije će izdvojiti znatnu sumu novca za stambeno zbrinjavanje srpskih porodica na Kosmetu.

"Cilj nam je da ojačamo porodice koje su opstale na Kosovu i Metohiji, jer njihovim jačanjem stvara se mogućnost da se u njihovom komšiluku, susednom selu ili opštini vrate raseljena lica", naglasio je Bojović.

Bojović je u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju posjetio petočlanu porodicu Siniše Јovića u selu Zebince kod Novog Brda.

"Nastojimo da svake nedelje posetimo po jedno izolovano srpsko selo i lično se uverimo u kakvim uslovima žive preostali Srbi i dođemo do istine da li do njih stiže pomoć koja im se upućuje iz Vlade Srbije", dodao je Bojović.

Siniša Јović, povratnik u Zebince, zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću na donaciji muzilica za krave jer mu je to, kako je rekao, olakšalo život i omogućilo da živi od sopstvenog rada.

Јovići imaju osam muznih krava i dvadesetak rasnih ovaca, a uz stočarstvo obrađuju i desetak hektara njiva i jedina su srpska porodica u dijelu sela Zebince, koje se graniči sa albanskim selima.

Bojović je Јovićima obećao da će im Vlada Srbije u narednoj godini pomoći bar da rekonstruišu kuću građenu prije skoro 100 godina.