latinica  ћирилица
12/06/2018 |  14:03 ⇒ 14:21 | Autor: Agencije

Moguće zatvaranje granice prema Srbiji i Crnoj Gori?

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić potvrdio je da je od kraja prošle godine do danas Služba obradila 6.257 migranata koji su ušli u BiH, te da je njih 5.635 zatražilo međunarodnu zaštitu.
Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima - Foto: Sensservis
Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancimaFoto: Sensservis

Ujić je pojasnio da migranti ilegalno prelaze granicu s područja Srbije i Crne Gore, a radi se o licima iz visoko rizičnih zemalja koja koriste BiH kao tranzitnu rutu na putu ka zemljama zapadne Evrope.

- Ovdje se radi o mješovitim migracijama gdje je samo 20 odsto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti, među kojima je mnogo porodica s djecom i dolaze iz 45 različitih zemalja - rekao je Ujić novinarima u Sarajevu.

S obzirom na broj migranata koji su ušli u zemlju u proteklih nekoliko mjeseci, Ujić je naglasio da je BiH suočena i sa humanitarnom i bezbjednosnim aspektom migracija, posebno ističući da postoji evidentan manjak smještajnih kapaciteta.

Ujić se osvrnuo se i na najave o zatvaranju granica, rekavši da će Slovenija u potpunosti zatvoriti granice ukoliko to učini Austrija, te da postoje operativna saznanja da na taj način razmišlja i Hrvatska.

- Јedini pravi odgovor na to bi bio pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s našim istočnim susjedima i u slučaju da se dese zatvaranja granica nama neće preostati ništa drugo nego da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori - rekao je Ujić.

Podvukao je da je dnevni priliv između 65 i 80 migranata koji granicu prelaze u manjim ili većim grupama i dok jedni napuštaju BiH drugi dolaze, te da se njihov broj mijenja iz časa u čas.