latinica  ћирилица
11/06/2018 |  16:36 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Dačić: Migrantska kriza se ponavlja sa novim talasima i rutama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Splitu da treba biti svjestan da se migrantska kriza ponavlja, ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Čak i ako ne utiče ponovo na Srbiju direktno, spremni smo da nastavimo sa konstruktivnom saradnjom i da radimo zajedno sa svima vama u rešavanju ovog zajedničkog problema", rekao je Dačić na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative.

On je istakao da je Srbiji, kao i ostalim zemljama na zapadnom Balkanu, od neprocjenjive važnosti da se nesmetano nastavi proces integracija, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumijevanje dolaziti od svih članica EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ocijenio da su integracije prvenstveno proces dugih i teških reformi i da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na zapadnom Balkanu.

"Napredak svakog od nas pojedinačno u procesu EU integracije ima pozitivan efekat i na ostale u regionu. Zalažući se za stabilnost u regionu, svi mi zapravo radimo na održivosti i napretku naših ekonomija", naglasio je Dačić.

On je ocijenio da politika proširenja EU predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanju stabilnosti i bezbjednosti Unije kao cjeline.

Prema njegovim riječima, jasna perspektiva članstva u EU bila je i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu.

"Srbija je posvećena procesu pristupanja EU, u okviru kojeg je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja. Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju - punopravnom članstvu u EU", naveo je Dačić.

On je podsjetio na ekonomske uspjehe Srbije u prethodnoj godini kao što je budžetski suficit, smanjenje javnog duga na ispod 58 odsto, smanjenje nezaposlenosti sa gotovo 26 odsto na 13, kao i nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 odsto.

Napominjući da se svi u regionu suočavaju sa "odlivom mozgova", Dačić je naveo da će očekivani ekonomski rast za naredni period i planirane strane investicije stvoriti i mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, Dačić je rekao da je prepoznavanje zajedničkih interesa i puna podrške regionalnoj saradnji jedan od ravnopravnih stubova spoljne politike Srbije, koja posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru "Berlinskog procesa".

On je naveo i da Srbija podržava primjenu regionalnih projekata, zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je riječ o infrastrukturi, ulaganjima u mlade.

Dačić je dodao da Srbija podržava i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i prije formalnog članstva u EU.

"Takođe, najozbiljnije se pripremamo za predstojeći Samit u Londonu, koji će osim već uhodanih tema, pokrenuti i pitanje bezbednosti, te veću regionalnu povezanost u tom smislu", rekao je Dačić.

Kada je riječ o stabilnosti, Dačić je podsjetio na nove izazove kao što je napuštanje multilateralizma, sukobi na granicama Evrope, jačanje desničarskih pokreta, populizma i opšta radikalizacija i banalizacija političke scene.

On je istakao da terorizam i dalje opstaje uprkos porazu takozvane "Islamske države", a tu su i migracije, izlazak Velike Britanije iz EU.

"To su samo neke od opomena koje podsećaju na neophodnost da Evropa i EU i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu", rekao je Dačić.