latinica  ћирилица
10/06/2018 |  21:59 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

"Međunarodna zajednica da reaguje zbog ratne retorike Haradinaja"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da međunarodna zajednica treba da reaguje zbog ratne retorike premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Povodom izjave Haradinaja da će rat sa Srbijom zvanično biti prekinut kada dvije strane priznaju jedna drugu, Đurić je istakao da je ratna retorika nešto što bi moralo da bude predmet oštre reakcije svih onih u međunarodnoj zajednici kojima je stalo do stabilnosti i mirne budućnosti.

- Ratne priče i ponavljanje mantre o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti, za koju nikoga u Srbiji, pa čak ni na Kosovu i Metohiji, separatisti u Prištini nisu pitali, jeste obično bježanje od rješavanja problema - istakao je Đurić.

On ističe da svakodnevnim senzacionalističkim izjavama Priština na najbolji način dokazuje da status južne srpske autonomne pokrajine nije onakav kakvim ga priželjkuju i predstavljaju tamošnjim građanima, prenijeli su beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, do bolje budućnosti za Srbe i Albance može se doći samo putem postizanja kompromisa koji će zadovoljiti interese i jedne i druge strane.

- Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji imaju pravo na budućnost i ne treba da budu vječiti taoci separatizma - naveo je Đurić.

Haradinaj je izjavio ranije danas da će "kosovska vojska" biti formirana tokom ove godine i da je, kako tvrdi, dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova.

- Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dvije strane priznaju jedna drugu - rekao je Haradinaj.