latinica  ћирилица
10/06/2018 |  15:30 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Đurić: Prije 19 godina počeli teror, progoni i ubistva Srba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da je 10. jun 1999. godine jedan od najtragičnijih i najcrnjih datuma u savremenoj srpskoj istoriji, jer njim nije samo okončana zločinačka agresija NATO, već je označen početak terora, progona, ubijanja i sistematskog istrebljenja srpskog naroda sa njihovih vijekovnih ognjišta.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je u spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu rekao da je rezultat toga što je započeto 24. marta 1999. godine, a u novu fazu ušlo 10. juna, hiljade ubijenih i nestalih i do danas protjeranih 240.000 ljudi.

"Sećamo se 10. juna i zbog toga što je to dan koji je označio stupanje na istorijsku pozornicu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Za Srbiju status Kosmeta i danas je uređen tom rezolucijom", ukazao je Đurić.

On je naglasio da, temeljeći se na toj rezoluciji, pravu i pravdi, ogromnim patnjama srpskih žrtava, Beograd zahtjeva od međunarodne zajednice da kazni one koji su odgovorni prema civilima i nevinim žrtvama rata.

Đurić je rekao da ne može biti bolje budućnosti ni za Srbe, ni za Albance nametanjem bilo kakvih rješenja spolja.

"Priče o priznanju samoproglašenog Kosova kao rešenju su ništa drugo nego zabijanje glave u pesak i oduzimanje i Srbima i Albancima prava na budućnost.
Do bolje budućnosti može se doći samo kompromisom u kojoj obe strane nešto i dobiju", rekao je Đurić.

On je poručio da Srbija zna šta je njeno i da stoga neće odustati već će pregovarati sa svima da bi dobili što veću diplomatsku podršku za svoj stav po pitanju Kosmeta.

Kada je riječ o ubistvu lidera Građanske inicijative Srbije Demokratije pravda Olivera Ivanovića, Đurić je u prisustvu njegove supruge Milene rekao da Beograd već više mjeseci govori da bi istraga morala da se vodi na efikasniji, ozbiljniji i odgovorniji način, kao i o potrebi da Priština sarađuje sa srpskim i međunarodnim institucijama.

"Naši pravosudni i policijski organi zatražili su saradnju sa najvišim bezbednosnim i pravosudnim institucijama sveta, međutim iz Prištine nemamo za sada ni dobar, ni valjan odgovor zašto se sa tom istragom kasni. Mislim da to samo po sebi dosta toga govori i smatram da nema izgovora ni opravdanja za to", rekao je Đurić.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić je još jednom ukazao na potrebu da se u Beogradu digne spomenik srpskim žrtvama od Košara do Horgoša i tako bar donakle izrazi poštovanje prema njima.

On je od vlasti Srbije zatražio da prekinu pregovore u Briselu sve dok samoproglašeno Kosovo predstavljaju ozloglašeni zločinci Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i dodao da je bolje da Beograd pregovara sa SAD, jer Vašington vodi spoljnu politiku Prištine, kako je podsjetio i sam Haradinaj.

Slavica Popović, iz čije je porodice stradalo 14 muškaraca prilikom masakra u Starom Grackom kod Lipljana, rekla je da porodice svojim pričama i istinom žele da izađu van zidova beogradske spomen-sobe i da traže od države dostojno spomen-obilježje za svoje najmilije u prijestonici.

Ona je podsjetila da je Priština prošle godine obustavila istragu za zločine u Starom Grackom i da su porodice izgubile nadu da će pravda biti zadovoljena.

Popovićeva je naglasila da sa tri sina i dan danas živi na Kosmetu, ali da su uslovi u kojim žive kao u logoru i da nemaju bezbjedno kretanje ni slobodu.