latinica  ћирилица
10/06/2018 |  11:16 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

U Popovima kao u Holivudu - staza srpskih velikana u Semberiji

Po uzoru na Holivud, srpsko-američki biznismen Slobodan Pavlović u rodnom selu Popovi kod Bijeljine gradi Stazu velikana na kojoj je svoje mjesto do sada našlo osam velikih srpskih umova.
Staza srpskih velikana u Popovima - Foto: SRNA
Staza srpskih velikana u PopovimaFoto: SRNA

Na pješačkoj stazi dugoj 500 metara, uz asfaltni put od mjesne crkve do škole koji nosi ime Bulevar mira, ugrađene su mermerne ploče posvećene srpskim velikanima - Knezu Ivi od Semberije, Filipu Višnjiću, Vuku Stefanoviću Karadžiću, Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milutinu Milankoviću, Јovanu Dučiću i Aleksi Šantiću.

Pavlović se nada da će ova staza srpskih velikana podstaći djecu da uče i da sanjaju i poručuje da se od malog sna stiže do velikih uspjeha.

Uz fotografiju svakog od najvećih srpskih umova navedena su njihova djela, kao i citati koji su ispisani na srpskom i engleskom jeziku.

Staza velikana počinje pločom Ivana Kneževića, Kneza Ive od Semberije, humaniste i dobrotvora, čiji se lik nalazi i na velikom grbu grada Bijeljine, zajedno sa slijepim guslarom i pjesnikom iz ovih krajeva Filipom Višnjićem.

Na ploči Filipa Višnjića uklesani su početni stihovi njegove pjesme "Boj na Mišaru" i navedeno da Biblioteka i Gimanzija u Bijeljini nose Višnjićevo ime.

Za Vuka Stefanovića Karadžića upisano je da je reformator srpskog jezika, uz citat "Bez muke nema nauke".

Na ploči Nikole Tesle napisano je da je najpoznatiji srpski i svjetski pronalazač i naučnik u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Tu je naveden i citat - "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo, ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to djelo jednog Srbina".

Na stazi velikana za Mihajla Pupina je navedeno da je jedan od najvećih srpskih naučnika i dobrotvora, dobitnik Pulicerove nagrade, počasni doktor 18 svjetskih univerziteta, profesor i inovator u oblasti telegrafije i telefonije, kao i citat "Znanje je svjetlost koje osvjetljava naš put kroz život".

U nizu najvećih srpskih umova je i Milutin Milanković, srpski inženjer, klimatolog, astronom i akademik, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beoradu, svjetski uvažen naučnik poznat po teoriji ledenih doba.

Među velikanima je pjesnik, pisac i diplomata Јovan Dučić, na čijoj su ploči uklesane njegove riječi - "Ljubav je dokaz inteligencije, najveća mudrost i najfinija duševnost".

Na ploči posvećenoj pjesniku i akademiku Aleksi Šantiću uklesani su njegovi legendarni stihovi - "Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije, grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije".