latinica  ћирилица
10/06/2018 |  10:24 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Prerada šipka - nagrađena poslovna ideja iz Petkovca

Duška Šurlan iz Petkovca kod Novog Grada prije tri godine zasadila je 300 sadnica šipka. Njena poslovna ideja nagrađena je od Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Prije tri godine Duška Šurlan vratila se iz Novog Grada kod majke u selo Petkovac i odlučila da se posveti uzgoju šipka. Posao joj, kaže, ide odlično pa je odlučila da proširi plantažu novom sortom za još dvije stotine sadnica.

Na konkurs Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća ove godine Duška se prijavila i prošla obuku. Uradila je i biznis plan i osvojila prvu nagradu i tri hiljade maraka.

"Tema mog biznis plana je da sav svoj rod preradim - što u sušeni šipak, što u džem od šipka. Treba da nabavim opremu za pasiranje kako bih mogla da ispunim svoje zadatke i ciljeve", ističe Duška.

Marica Berić, rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje u Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća, naglasila je da su ove godine na konkursu imali timove i pojedince od Novog Grada do Istočnog Sarajeva iz različitih sektora.

"Stručni žiri izabrao je najbolje poslovne ideje od kojih je najbolja poslovna ideja koja dolazi iz Novog Grada", rekla je Berićeva.

Duška kaže da je ponosna na svoj uspjeh, ali je više raduje činjenica što je starija kćerka Zorana odlučila da upiše agronomiju i da učestvuje u ovom porodičnom poslu.