latinica  ћирилица
09/06/2018 |  13:18 | Autor: SRNA

Rumunija izručila Zagrebu Stevana Budača

Rumunska policija izručila je Hrvatskoj državljanina Srbije Stevana Budača /51/, koji se tereti za navodni ratni zločin počinjen na području Belog Manastira tokom proteklog rata, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra Veritas.
Hapšenje - Foto: ilustracija
HapšenjeFoto: ilustracija

Budač je izručen hrvatskoj policiji na zagrebačkom aerodromu "Pleso" po nalogu Apelacionog suda u rumunskom mjestu Galaca.

Stevan Budač je uhapšen 5. maja u luci u tom rumunskom gradu.

Prema dokumentaciji Apelacionog suda Galaci, u koju je Veritas imao uvid, Budač se tereti da je od avgusta 1991. do jeseni 1995. godine u mjestu Batina kao član Štaba Teritorijalne odbrane "na osnovu generalnog plana etničkog čišćenja učestvovao u terorističkim akcijama protiv Hrvata i Mađara".

Budač se tereti da je učestvovao u miniranju kuća radi zastrašivanja i deportovanja stanovništva, te da je 9. septembra 1991. godine, zajedno sa jednim saučesnikom pucao i bacio granate na kuću Antuna Vidovića, kao i da je saučestvovao u hapšenju Marina Samodvorca koji se od tada vodi kao nestao.

Prema saznanjima Veritasa u istom predmetu procesuirani su Stjepan Petrišin, Milan Galetić, Stevan Leopold, Fredik Mihajlović, Milan Milanković, Bela Pap, Petar Sailović, Nikola Sajlović, Dragoljub Štork i Damir Žužić.

Iz Veritasa ukazuju da Budač posjeduje srpsko državljanstvo, te da je do hapšenja više puta plovio na raznim brodovima duž Dunava i prolazio kroz razne evropske države bez ikakvih problema.

On se nalazio na spisku Tužilaštva Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem do 31. marta 2013. godine, na kojem je bilo 1.577 osoba, najviše Srba iz bivše Republike Srpska Krajina i pripadnika bivše ЈNA.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 168 Srba, od kojih je 61 izručen Hrvatskoj.

Od ukupnog broja izručenih do sada je protiv 23 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.