latinica  ћирилица
08/06/2018 |  15:20 ⇒ 21:27 | Autor: SRNA

Đokić: Podići na viši nivo privredni život

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je danas u Šamcu da je Vlada zainteresovana da podigne na viši nivo privredni život u ovoj opštini, gdje rade 23 proizvodna preduzeća koja zapošljavaju 286 radnika.

Đokić, koji je danas sa ministrom trgovine i turizma Predragom Gluhakovićem posjetio Šamac, rekao je da su na današnjem sastanku sa načelnikom opštine Đorđem Milićevićem razgovarali o 400.000 KM podrške koje je Vlada Republike Srpske juče obezbijedila za više različitih projekata.

"Želimo da pomognemo da zajedno sa načelnikom i rukovodstvom opštine razvijemo proizvodnju, postojeću da podignemo na viši nivo, te da usmjerimo i nove investitore na ovo područje", rekao je Đokić nakon posjete firmama "E-metal" i "MMB–inekskop".

Prema njegovim riječima, opština Šamac ima izuzetnu perspektivu razvoja i potrebno je ohrabriti investitore da ulažu u ovu lokalnu zajednicu, ali i u cijelu Republiku.

Đokić je rekao da je u šamačkom preduzeću "E-metal", koje posluje 20 godina i bave se mašinskom i metalskom djelatnošću, potrebno investirati u tehnologiju i novu opremu.

"Uvjeren sam da poslije toga može da se krene ka boljem razvoju i sticanju nove vrijednosti, osvajajući tržišta sa još kvalitetnijim proizvodima. Vlada Republike Srpske kroz programe podrške i pomoći ovakvim i sličnim preduzećima ima određena sredstva i uvjeren sam da će oni moći biti korisnici", naveo je Đokić i dodao da u Šamcu ima još ovakvih preduzeća.

Prema njegovim riječima, Vlada će dodatno sagledati stanje još nekoliko privrednih kolektiva s namjerom da nakon te analize definiše program podrške, da bi na taj način Šamac u narednom periodu dobio više radnih mjesta i povećao ukupnu vrijednost svoje privrede.

Đokić je izrazio zadovoljstvo onim što je načelnik opštine Milićević do sada uradio u pogledu stabilizacije budžeta i stvaranja preduslova za podršku razvoju opštine.

"Naša namjera je da budemo podrška onima kojima je ona i potrebna", rekao je Đokić.

On je ocijenio da se ova opština vidljivo počela oporavljati od poplava 2014. godine, kada je pretrpjela ogromnu štetu.

"Vlada Republike Srpsike treba o tome i dalje da vodi računa zato što će to biti proces koji će trajati ovdje još nekoliko godina", kaže Đokić.

On je podsjetio na pomoć Vlade Srpske u 2014. godini, posebno na 13,5 miliona KM za vaučere podrške stanovništvu i podršku uređenju lokalne zajednice sa međunarodnim donatorima.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je da je ključno da se sagleda privredno stanje na ovom području, dodajući da je sa ministrima danas posjetio jedan od najznačajnijih privrednih subjekata iz oblasti proizvodnje u ovoj opštini.

On je dodao da su ministri danas obećali podršku određenim razvojnim projektima.

Milićević je zahvalio ministrima na dosadašnjoj pomoći kada je riječ o Fondu zaštite životne sredine i opremanju komunalnog preduzeća, gdje je prošle godine uplaćeno 50.000 KM za nabavku opreme, te su dobili garancije za dalji nastavak opremanja tog preduzeća.

On je istakao da je ovoj opštini, čiji su budžetski kapaciteti ograničeni kada je riječ o podršci privredi, izuzetno potrebna podrška Vlade Republike Srpske.

"Drago mi je da je Vlada Republike Srpske prepoznala naš rad u posljednje dvije godine na stabilizaciji lokalnog budžeta, infrastrukturi i uređenju grada, te privlačenju novih investitora", rekao je Milićević.

On je zahvalio Vladi Srpske za odobrenih 400.000 KM za projekte u ovoj opštini, koji će, kako je naveo, biti od velikog značaja.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković istakao je da je Vlada prepoznala opštinu Šamac kao "kapiju u tom dijelu Srpske koja zaslužuje posebnu pažnju".

On je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano i o projektima koji se tiču razvoja turizma i trgovine, te unapređenju marketinga ovog regiona, odnosno njihove bolje promocije.