latinica  ћирилица
08/06/2018 |  07:50 ⇒ 09/06/2018 | 08:35 | Autor: SRNA

Zmijanjski vez u Muzejskom kompleksu Kolomenskoje

U Muzejskom kompleksu Kolomenskoje u Moskvi danas će biti otvorena izložba "Zmijanjski vez–svjetsko nematerijalno nasljeđe" koji je prvi elemenat iz Republike Srpske i BiH upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.
"Zmijanjski vez" - Foto: RTRS
"Zmijanjski vez"Foto: RTRS

Na izložbu koja će biti otvorena u najvećem muzejskom kompleksu u Ruskoj Federaciji očekuje se dolazak brojnih visokih zvanica i ambasadora, koji će se ovom prilikom bolje upoznati sa kulturnim nasljeđem Republike Srpske.

Realizaciju izložbe pomogla kancelarija Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, na čelu sa direktorom Predstavništva Duškom Perovićem.

Delegacija Muzeja Republike Srpske razgovarala je juče u Moskvi sa rukovodstvom o predstavljanju "Zmijanjskog veza" u ovom najvećem muzejskom kompleksu u Ruskoj Federaciji.

Direktor Muzejskog kompleksa Kolomenskoje Sergej Hjudakov tokom razgovora sa delegacijom Muzeja na čelu sa direktorom Miladinom Savićem izjavio je da je prezentovanje "Zmijanjskog veza" u Moskvi velika čast, i napomenuo da je promocija ovog kulturnog blaga od velike važnosti za predstavljanje kulturnog diverziteta, što doprinosi međunarodnom dijalogu.

Savić je istakao da je predstavljanje kulturnog nasljeđa srpskog naroda u prijateljskoj Ruskoj Federaciji od izuzetnog značaja, te izrazio zahvalnost na
pozivu Muzeja Kolomenskoje za gostovanje ove izložbe, saopšteno je iz Muzeja Srpske.

Na sastanku je dogovorena i buduća saradnja o novim projektima i gostovanju Muzeja Kolomenskoje u Muzeju Republike Srpske na ljeto 2019. godine.

Savić je Hjudakovu uručio monografsko izdanje Muzeja "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" autora Danijele Đukanović, katalog izložbe, nakit "Tragovi" autora Sanje Bajić kao i suvenir Muzeja, autentičan "Zmijanjski vez" u ramu.