latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:07 ⇒ 19:08 | Autor: TANЈUG

Smijenjena direktorica RTCG

Savjet Radio-televizije Crne Gore razriješio je sa funkcije generalnu direktoricu te medijske kuće Andrijanu Kadiju.

Za v.d. generalnog direktora RTCG, izabran je Božidar Šundić. Evropska služba za spoljne poslove ocijenila je da je smenjivanje direktorice protivno slobodi izražavanja i slobodi medija.

Andrijana Kadija je na sjednici savjeta izjavila da je njeno smjenjivanje nezakonito i da je ta odluka donijeta zato što je politički nepodobna.

"Današnje otpuštanje generalne direktorice nacionalnog javnog servisa u Crnoj Gori Andrijane Kadije u suprotnosti je sa slobodom medija i izdržavanja, što su osnovne vrijednosti EU, ali i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU i važno prelazno mjerilo u poglavlju 23", saopšteno je iz EEAS-a.

U toj evropskoj službi naglašavaju da su se crnogorske vlasti obavezale na ispunjavanje evropskih vrijednosti i standarda.

Njeno razrješenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova savjeta, dok su dva bila protiv. Inicijativu za razrješenje podnio je član savjeta Mimo Drašković, koji je u obrazloženju naveo da je ugovor između RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) bio koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Јavnog servisa i Zakonu o RTCG.

"Neprihvatljivo je da CGO utiče na uređivanje RTCG. Ekskluzivno pravo koje je dato CGO da bira goste u emisijima i uvodi eksterne mentore, neprihvatljivo je. Prije svega zbog uloge RTCG i međunarodnih preporuka. Taj ugovor je otvorio prostor za nedozvoljen uticaj, čime je dovedena u pitanje neutralnost i objektivnost RTCG", naveo je Drašković.

Kadija je kazala da je svjesna da se ne može odbraniti od unaprijed donijete odluke, i dodala: "Nisam lopov ni prevarant. Smijenićete me nezakonito."

Ocijenila je da ugovor sa CGO nije nanio nikakvu štetu, već samo donei dobro za RTCG, i dodala da su sve emisije i prilozi bili urađeni profesionalno, a da ugovor sa CGO, Radioteleviziju Crne Gore nije koštao ni centa.

"Zbog toga savjet nisam ni upoznala o njemu, jer to moram da radim samo ako RTCG nešto plaća preko 100.000 evra", navela je Kadija. Ona je, takođe, ocijenila da je "kriva jer je apolitična".

"Nisam nikoga pitala za koga je. Držala sam distancu od vlasti i opozicije. RTCG nikada nije bila nezavisnija. Ne smjenjujete me što sam lošije radila od prethodnika, već što sam nepodobna", rekla je Kadija.

Na početku sjednice, direktor TVCG, Vladan Mićunović predložio je da RTCG uživo prenosi tačku o povjerenju generalnoj direktorici, što svajet nije prihvatio.