latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:45 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

K. Dubica- Za podsticaje poljoprivredi 100.000 KM

Iz budžeta opštine Kozarska Dubica, izdvojeno je 100.000 KM za podsticaje poljoprivredi.

Na ovaj način poljoprivrednici će lakše doći do potrebnih sredstava.

Na osam duluma, Anka Maletić Prtić sa svojim suprugom, ove godine, zasijala je bijeli luk. Poljoprivreda je za njih jedini izvor prihoda.

"Mnogo nam znači da dobijemo podsticaje. Prošle godine zasadili smo 15 dunuma, ali je bila jako loša godina, zato smo ove godine zasadili samo osam", kaže Anka.

Opštinske subvencije značajne su i za one koji otkupljuju poljoprivrdene proizvode, jer i sami imaju zasade. Međutim, potrebe inostranog tržišta su veće, pa se nadaju i većem broju zasada kornišona, što bi doprinijelo i njihovom poslovanju.

Boško Čoprka, upravnik firme "Karl Kine", kaže da bi subvencije mogle da motivišu koperante, tako da se nadaju da će to doprinijeti većem broju iduće godine.

Sredstava su namijenjena za sufininasiranje kupovine mehanizacije, podršku poljoprivrednoj proizvodnji, jednokratnu novčanu pomoć, ali i druge vrste podsticaja.

"Poljoprivredni proizvođači treba da budu registrovani u APIF-u i u zavisnosti po kojem članu pravilnika, treba da prilože određenu dokumentaciju i račune, te predračune o ulaganjima", rekao je Duško Bodilović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivrdeu opštine Kozarska Dubica.

Poljoprivrednici Kozarske Dubice od 11. juna, mogu podnositi zahtjeve za subvencije. Na području ove opštine registrovano je oko 1.300 poljoprivrednih gazdinstava.