latinica  ћирилица
06/06/2018 |  18:47 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

U Trebinju hidro-geolozi sa četiri kontinenta

Hidro-geologija, podzemne vode i istraživanja iz ove oblasti, tema su Međunarodnog simpozijuma "Karst" u Trebinju.

Potencijal podzemnih voda nedovoljno je istražen, specifičan i složen fenomen, istaknuto je na otvaranju skupa, koji je okupio 150 naučnika i stučnjaka iz trideset zemalja svijeta.

Istraživanja karsta i postignuti rezultati, posebno su važni za region i Srpsku, s obzirom na to da Hidroelektrane na Trebišnjici ubrzavaju izgradnju sistema Gornji horizonti. Projekat ima višestruki značaj.

 "Sada sa daljim nastavkom izgradnje objekata u sistemu Gornjih horizonata itekako je korisno. Cilj nam je da promovišemo znanje, ali i da u Trebinju, kao centru karsta okupljamo svjetske stručnjake", kaže Željko Zubac koorganizator, Centar za hidrogeologiju karsta.

Petar Milanović, jedan od stručnjaka na početku izgradnje hidro-sistema "Trebišnjica", rekao je da su u karstu koncentrisani svi fenomeni. Sve što je urađeno u okviru hidro-sistema Trebišnjica, predstavlja svjetski uspjeh u karstu, i tu su skupljena ogromna znanja.

"Karst se ne izučava kako raste stalaktit ili stalagmit, nego kako ukrotiti vode karsta, kako ih voditi i sa njima manipulisati, da što duže ostanu na površini za dobrobit čovječanstva", istakao je Petar Milanović univerzitetski profesor hidrogeologije, Beograd.

Napredak u izgradnji hidroenergetskih objekata prate i stručnjaci sa američkog kontineta.

Ričard Parizek univerzitetski profesor iz Mineapolisa, SAD kaže da je ovdje da uči i da izmijeni gledišta oko iskustava koja stiču radeći u karstu.

"Ovo je jedno test područje, kao veoma značajno u svijetu, po primjeni različitih tehnologija, po izuzetnosti razvića karstnih morfoloških formi, bio sam ovde 2005. i vidim da su se stvari od tada promijenile na bolje", navodi Derek Ford univerzitetski profesor iz Kanade.

Zainteresovanost kineskih stručnjaka za rezultate istraživanja u karstu, potvrdio je univerzitetski profesor Lu Јaoru. Tokom trajanja simpozujuma, hidrogeolozi će prezentovati radove, i posjetiti hidroenergetske objekte u izgradnji.