latinica  ћирилица
04/06/2018 |  08:18 ⇒ 08:48 | Autor: RTRS

Tajland: Kit uginuo zbog progutanih 80 vreća smeća

Kit na Tajlandu uginuo je nakon što je progutao preko 80 plastičnih kesa. Autopsija na kitu-pilotu, koji je pronađen u kanalu u južnoj pokrajini Songkla, otkrila je da je njegov želudav bio blokiran kesama za smeće.

Tim veterinara radio je pet dana da oslobodi životinju iz kanala. Na kraju, njihovi napori su se pokazali neuspješnim, jer je je kit ispljunuo pet plastičnih vreća neposredno prije smrti u petak. Posthumno je otkriveno je da je njegov stomak bio zapušen sa još 80 vrećica i drugih predmeta ukupne težine 8 kilograma.

Ton Tamrongnavasavat, morski biolog i predavač na Univerzitetu Kasetsart, rekao je da su vreće otežale kitu da obavlja svoje normalne digestivne funkcije. "Ako imate 80 plastičnih vreća u vašem stomaku, umirete", rekao je za Skajnjuz.

Tamrongnavasavat je dodao da najmanje 300 morskih životinja, uključujući pilot-kitove, morske kornjače i delfine, umiru u tajlandskim vodama svake godine zbog plastike. "To je veliki problem. Koristimo puno plastike ", rekao je.

Šef mornaričkog i obalske straže Јatuporn Buruspat rekao je Rojtersu da će njegovo odjeljenje koristiti ovaj incident da bi podstaklo strožiju kontrolu upotrebe plastike u zemlji.

"Koristićemo slučaj kitova i pozvati sve sektore da pokažu svoje namjere o tome kako smanjiti upotrebu plastike na Tajlandu", rekao je on.