latinica  ћирилица
30/05/2018 |  13:51 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Predugo sjedenje oštećuje srce - pokrenite se!

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da vježbanje neće mnogo pomoći ako nastavimo da sjedimo više časova tokom dana, upozoravaju stručnjaci na osnovu rezultata najnovijih istraživanja.
Sjedenje (Foto:zenasamja.me) -
Sjedenje (Foto:zenasamja.me)

Užurbani, ali prije svega, sjedalački način života ima brojne loše posljedice po zdravlje. Posljednje istraživanje provedeno na Univerzitetu Teksas pokazalo je da sjedenje šteti srcu.

Što dulje sjedimo, veći su rizici za oštećenje srca, navodi se u rezultatima ovog istraživanja, u kojem je učestvovalo više od 1.700 osoba. Analizirana je krv učesnika i otkriveno da kod osoba koje dugo sjede tokom dana postoji viši nivo nezdravog troponina. U posebno rizičnu grupu spadaju oni koji prosječno dnevno sjede više od devet časova. Osim oštećenja srca, povećava se i rizik od razvijanja bolesti poput dijabetesa.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica, da u ovoj situaciji ni vježbanje neće mnogo pomoći ako nastavimo da sjedimo više časova dnevno. Tu nezdravu naviku obavezno izbacite iz svoje svakodnevice, poručuju stručnjaci.

Pokazalo se da dugotrajno sjedenje može dovesti do zatajenja srca, stanja kada srce postaje jako slabo i ne može obavljati svoju funkciju pumpanja dovoljno krvi u tijelo.

Medicina još nije odgonetnula zašto je sjedenje povezano sa slabljenjem srca, pa će istraživanja biti nastavljena.