latinica  ћирилица
26/05/2018 |  17:24 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Šiljate stijene kod Foče - atrakcija za penjače

U fočanskom kraju nova turistička atrakcija – sportsko penjanje uz prirodnu stijenu u kanjonu rijeke Bistrice. Drugo penjalište u Srpskoj privuklo je desetine zaljubljenika iz Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore.
Šiljate stijene - Foto: RTRS
Šiljate stijeneFoto: RTRS

U Kutima kod Foče, iznad kanjona Bistrice, u ljepotu osvajanja Šiljatih stijena na penjalištu Ozren uvjerio se i Rajko Popović iz Cetinja, sa sinom Dejanom i prijateljima.

Rajko kaže da je lokacija idelana, jer je u blizini pitka voda i hladovina.

Desetogodišnje iskustvo za osvajanje vrhova koristilo je i Poljaku Mihalu Šametu. On ističe da je stijena prelijepa, jer ima teže, ali i lakše mjerove, za svakoga ponešto.

Nova turističa destinacija plijeni stijenama od osam do trideset i više metara sa uređenih 15 smjerova. U atraktivne destinacije ovo mjesto na turističkoj mapi ovjereno je i zbog dobrih uslova za izlete i kampovanje. Predstoji još posla na uređenju.

Јelena Simović, instruktorka penjanja Spasilačkog kluba Volf, kaže da će ovdje organizovati bolting vikende, što podrazumijeva bušenje novih smjerova, jer je ovaj kanjon bogat prirodnim stijenama.

Nenad Ikonić, predsjednik Spasilačkog kluba Volf, nada se da će pristupačnost lokacije, jer se nalazi u blizini magistralnog puta Foča - Sarajevo, privući brojne zaljubljenike u ovaj adrenalinski sport.

Fočanskim "vukovima" na uređenju Šiljatih stijena, do prije dvije godine zaraslih u šumu, a sada u atraktivnu rekreativno - turističku destinaciju, pomogle su kolege iz Banjaluke.