latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:31 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Prva vještačka pluća u BiH u UKC Republike Srpske (FOTO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, prva je zdravstvena ustanova u BiH, koja je svojim pacijentima na raspolaganje stavila i EKMO aparat. Takozvana vještačka pluća ključna su u liječenju pacijenata sa teškim srčanim i plućnim oboljenjem. Oni koji bez ovog aparata sigurno ne bi preživjeli, dobijaju najmanje 40 do 50 odsto šanse za život.

Prvi u BiH, Univerzitetski klinički centar u saradnji sa Ljubljanskim UKC-om svojim pacijentima obezbijedio je EKMO aparat. Svojevrsna kardio-pulmonalna životna podrška teško oboljelim pacijentima pružiće novu priliku.

"Kad pacijentu ne radi srce ili pluća, on bi sigurno umro. Tada mi njega stavljamo na taj aparat, izvadimo iz njega krv, preko tih vanjskih pluća dobije kiseonik, izmjenu plinova i dobije tu krv nazad. Tako održavamo život", ističe načelnik Kliničkog odjeljenja za intenzivnu internu medicinu u UKC Ljubljana Vojka Gorjup.

Dr Vojka Gorjup iz Ljubljane u UKC RS (Foto: RTRS)

Upotreba ovog uređaja intenzivirana je nakon virusa gripa H1N1 2008. godine, od kada ga UKC Ljubljana ima u svom sastavu. Tada su pacijenti preživljavali upravo zahvaljujući EKMU.

Danas, u Sloveniji 30 do 40 pacijenata godišnje koristi ovaj aparat. Iskustva njihovih stručnjaka značajna su za unapređenje znanja domaćih ljekara. 

UKC RS- Predavanje dr Vojke Gorjup iz Ljubljane (Foto: RTRS)

"Mi smo nabavili prva takozvana vještačka pluća u BiH, bez kojih bi jedna populacija pacijenata imala smrtni ishod. Nabavkom ovog aparata, mi dajemo šansu tim pacijentima da prežive", rekao je generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić.

Ipak, kako bi se oboljelima obezbijedile još veće šanse, Republici Srpskoj potreban je još jedan EKMO uređaj.

Njegova nabavka je u planu, ističe rukovodstvo UKC-a, koje podvlači namjeru da u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom postane jedna od najreprezentativnijih zdravstvenih ustanova regije.

UKC RS- Predavanje dr Vojke Gorjup iz Ljubljane (Foto: RTRS)