latinica  ћирилица
15/05/2018 |  12:43 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Hrvatski desničari: Srbi žele da sačuvaju "mit" o Јasenovcu

Brojni desničarski portali u Hrvatskoj prenose vijest da Srbija namjerava da finansira film o ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac i ocjenjuju da je namjera Beograda da, kako navode, "zadrži kolektivnu krivicu na Hrvatima".
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo) -
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo)

Hrvatski desničarski portali i javne ličnosti iz tog političkog diskursa tvrde da Srbi žele da "očuvaju mit o 700.000 ubijenih Srba" u Јasenovcu.

U tekstovima provijava kritika teze o "genocidu" u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i koristi se termin "navodna genocidnost".

Vijest da Srbija želi film o stradanjima u ustaškom logoru u kome bi učestvovale internacionalne filmske zvijezde dočekana je u ovim krugovima kao još jedno srpsko nastojanje da se Hrvati kolektivno optuže za zločine.

U Hrvatskoj je, inače, nedavno snimljen film o hrvatskom generalu Anti Gotovini, koji je nakon prvostepene presude u Hagu od 27 godina naknadno oslobođen za masovne zločine Hrvatske vojske nad Srbima tokom akcije "Oluja".

Film o Јasenovcu namjerava da radi i čuveni hrvatski i eks-jugoslovenski režiser Lordan Zafranović, koji je već snimio dokumentarac "Krv i pepeo Јasenovca" i dokumentarno-igrani film "Testament", koji se, takođe, bavi ovom tematikom.