latinica  ћирилица
11/05/2018 |  08:44 | Autor: TANЈUG

U Srbiji nađen sarkofag, "sadržaj nadmašio sva očekivanja" (VIDEO)

Preliminarna analiza kamenog sarkofaga pronađenog u Viminacijumu, koju su uradili antropolozi, pokazala je da se radi o sarkofafu za sahranu muškarca u zrelom dobu i ženske osobe u ranim dvadesetim godinama, izjavio je danas direktor Arheološkog instituta Miomir Korać i dodao da su pronađeni prilozi u njemu nadmašili sva očekivanja arheologa.
Viminacijum kod Kostoca (Foto: viminacium.org.rs) -
Viminacijum kod Kostoca (Foto: viminacium.org.rs)

Korać je za Tanjug rekao da će dalja izučavanja dati preciznije podatke o ovim individuama, a materijal će biti podvrgnut i DNK i različitim fizičkohemijskim analizama radi što boljeg razumijevanja ove arheološke cjeline.

Inače, nova sezona iskopavanja Viminacijuma je, podsjeća Korać, već u prvim mjesecima dala izvanredne rezultate.

"Nakon otkrića mauzoleja istaknutog stanovnika ovog antičkog grada, na istoj lokaciji, u prigradskoj zoni, uz saobraćajnicu koja je vodila na istok ka utvrđenju Lederata, kod današnjeg Rama, otkriven je kameni sarkofag, specifičan po tome što nije opljačkan u prošlim vremenima", podsjetio je.

Ovo je, kaže, tek drugo otkriće netaknutog sarkofaga u višedecenijskim istraživanjima prestonice provincije Gornje Mezije.

Izrađen je, opisuje, od krečnjaka, spolja neukrašen i bez natpisa, sa poklopcem u vidu dvoslivnog krova sa akroterijama u uglovima.

"Nakon podizanja poklopca uz pomoć mehanizacije, otkriveno je da se radi o dvojnoj sahrani, a prilozi u grobu su nadmašili sva iščekivanja arheologa", ispričao je Korać.

Uz pokojnike su, dodao je, otkrivene tri posude od stakla, dvije tipa balsamarijuma, jedna tipa unguentarijum, kao i četiri novčića od bronze, od kojih je jedan kovan u viminacijumskoj kovnici sredinom III vijeka naše ere.

Dok je muškarac bio sahranjen bez ličnih predmeta, predmeti otkriveni uz ženu spadaju u red najraskošnijih repertoara grobnih inventara otkrivenih na nekropolama Viminacijuma, kaže Korać.

Po svemu sudeći, napominje, bila je obučena u odjeću protkanu zlatnim nitima na koju su bile našivene perle od zlata, bisera i stakla, uz ukrase u vidu zlatnih alkica sa umetnutim dragim kamenjem.

Od dijelova kostima tu su još unikantna pojasna garnitura od srebra, kao i fibula (pandan današnje zihernadle) od istog materijala, precizira direktor Arheološkog instituta.

Frizuru pokojnice su, kaže, pridržavale četiri ukosnice sa loptastim glavama, dvije od kosti i dve od gagata, vrste lignita, nastalog pod specifičnim uslovima, i izuzetno je pogodan za poliranje i obradu.

Objašnjava da je gagat u antičko vrijeme bio izuzetno rijedak i skupocjen, iskopavan je u Јorku u Engleskoj, gdje su se najvjerovatnije nalazile i radionice za izradu predmeta od ove sirovine.

Antički medicinari su gagat smatrali ljekovitim kod zdravstvenih problema vezanih za matericu, a pored toga, izuzetno je pogodan za datovanje, budući da svi poznati primjerci potiču iz grobova III vijeka.

"Uz pokojnicu je otkriveno i kružno ogledalo od srebra, čija je drška modelovana u obliku Heraklovog čvora. Ogledala luksuzne izrade su korišćena prilikom svadbenih procesija, nevjesta ih je nosila u kuću budućeg muža, tako da je moguće da se radi o predmetu korišćenom u ovu svrhu. Ovakvo uvjerenje dodatno potkrepljuje Heraklov čvor, budući da se zna da je pojas mlade bio vezivan upravo na ovaj način tokom već pomenutih procesija", naveo je Korać.

Prema njegovim riječima, možda i najzanimljiviji, a svakako jedan od izuzetno rijetkih tipova nalaza je vjerenički prsten od zlata, koji na glavi ima ugravirana slova SIMP, najvjerovatnije inicijale ili skraćeno ime vjerenika.

Da li je riječ o muškarcu sahranjenom pored ove žene, ili se radi o sahrani oca i kćerke koja je bila vjerena ali ju je prijevremena smrt spriječila da se uda, arheolozi će pokušati da odgonetnu u narednim nedeljama uz pomoć multidisciplinarnog pristupa, gdje se očekuje da će DNK analize dati dragocjene podatke, naveo je Korać.