latinica  ћирилица
03/05/2018 |  22:06 | Autor: RTS

Čistač na aerodromu pronašao sedam kilograma zlata, ali neće dobiti ništa

Јužnokorejac koji radi na međunarodnom aerodromu "Inčon" mogao bi da ne dobije ništa iako je u jednoj kanti za đubre pronašao pravo bogatstvo u zlatnim polugama.
Zlatne poluge (ilustracija) -
Zlatne poluge (ilustracija)

Čistač je pronašao sedam poluga zlata, vrijednih 330.000 dolara, dok je praznio kantu za đubre. Poluge, od kojih je svaka teška jedan kilogram, bile su umotane u novine, a policija sumnja da ih je neko bacio u strahu da ne bude uhvaćen.

 Trenutno nema dokaza da je zlato povezano sa kriminalnom aktivnošću.

Isprva se mislilo da će pošteni pronalazač dobiti dio vrijednosti onoga što je otkrio. Međutim, iz uprave aerodroma kažu da čistač neće moći da dobije nagradu jer je "zlato pronašao tokom smjene, a u opisu njegovog posla je i pronalaženje izgubljenih stvari".

Јužna Koreja ima specifičan zakon kojim se regulišu sve pojedinosti u vezi sa pronađenim stvarima čije vlasništvo nije poznato.

Naime, prema zakonu, ukoliko se vlasnik ne pojavi da položi pravo na pronađena dobra u roku od šest mjeseci, pronalazač preuzima vlasništvo. Ipak, ovo se ne odnosi na zaposlene kada pronađu stvari na posjedu preduzeća u kom rade.

Ironično, da pronalazač nije zaposlen na aerodromu mogao bi da dobije između pet i 20 odsto vrijednosti pronađenog zlata, a maksimalna svota koja se može dobiti u tom slučaju je 65.000 dolara.