latinica  ћирилица
03/05/2018 |  14:03 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Za vantjelesnu oplodnju 31 lokalna zajednica u RS izdvojila 400.950 KM

U prošloj godini je 31 lokalna zajednica u Republici Srpskoj izdvojila 400.951 KM za finansiranje vantjelesne oplodnje, navodi se u informaciji koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske.
Vantjelesna oplodnja (ilustracija) - Foto: Screenshot
Vantjelesna oplodnja (ilustracija)Foto: Screenshot

U 2011. godini je samo 13 opština izdvajalo sredstva za vantjelesnu oplodnju, u iznosu od 89.300 KM, navedeno je u informaciji o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne oplodnje u prošloj godini.

U prošloj godini opštine i gradovi primili su ukupno 240 zahtjeva, od čega je za odobrenih 186 zahtjeva izdvojena 400.951 KM. Najveći broj pristiglih zahtjeva imali su Banjaluka, Bijeljina i Prijedor.

Posmatrajući po godinama, od kada Vlada zagovara kod jedinica lokalne samouprave izdvajanje sredstava za troškove treće i naredne procedure vantjelesne oplodnje, vidljivo je povećanje broja opština/gradova koje finansiraju zahtjeve, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U Vladi ističu da je od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno više od 1.000 novorođenčadi u Republici Srpskoj.

Iz Vlade podsjećaju da Ministarstvo porodice, omladine i sporta kontinuirano prati demografska kretanja u Republici Srpskoj i analizira mjere koje se primjenjuju, a koje se mogu svrstati u domen populacione politike, ističući da je jedna od tih mjera pružanje finansijske pomoći pri liječenju neplodnosti kod parova.

"Vlada je uočila značaj ove pronatalitetne mjere i u Republici Srpskoj se vrše dva besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje, a iz budžeta Federacije BiH se ne finansira nijedan postupak vantjelesne oplodnje", napominje se u saopštenju.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u prošloj godini odobreno je 468 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, za prvi pokušaj 295 i za drugi pokušaj 173. Troškovi za ove namjene u prošloj godini iznosili su 2,4 miliona KM.