latinica  ћирилица
03/05/2018 |  06:14 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

ЈAHORINA EKONOMSKI FORUM: U fokusu regionalna saradnja (RTRS UŽIVO)

Panelisti, delagati, ali i brojni mediji iz zemlje i regiona stigli su na Јahorinu u hotel "Termag" gdje se održava treći Јahorina ekonomski forum, koji organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske SVOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika. Predsjednik Dodik razgovaraće danas u 14.30 časova u hotelu "Termag" sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić.
Saša Grabovac, predsjednik Organizacionog odbora - Foto: RTRS
Saša Grabovac, predsjednik Organizacionog odboraFoto: RTRS

 

Tema ovogodišnjeg foruma jeste "Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja Јugoistočne Evrope".

Na ovom ekonomskom događaju koji se održava danas i sutra na Јahorini, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Dragan Čović i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović učestovati na panelu o reformskim procesima.

Na panelu Regionalni infrastrukturni projekti - katalizator ekonomskog razvoja prisustvuje i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Tu su i brojni ministri, predstavnici svjetskih finansijskih institucija - MMF-a, EBRD-a, EIB-a, "Masterkarda", predstavnici diplomatskog kora, članovi akademske zajednice, te čelnici javnih i privatnih kompanija.

Јahorina Ekonomski forum

Kako organizatori kažu, tema ovogodišnjeg foruma se, takoreći, nametnula sama po sebi. Naime, regionalna saradnja u svim oblastima oduvijek je predstavljala značajnu polugu ekonomskog i društvenog razvoja.

Ono se posebno aktuelizuje brojnim inicijativama i dokumentima kao što su: inicijativa predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za stvaranje Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan, koja apostrofira regionalnu saradnju kao bitan preduslov za ubrzanje procesa pristupanja, Analiza Evropskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) koja govori o izgradnji infrastrukture na regionalnom principu, što bi trebalo doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja zemalja Јugoistočne Evrope.

Nezavisno od ovih inicijativa postoje brojne mogućnosti za razmjenu mišljenja i saradnju u mnogim oblastima ekonomskog života kao što su fiskalna politika, tržište radne snage, reforma javne uprave, turizam, industrija, poljoprivreda i dr.

Јahorina ekonomski forum već je postao prepoznatljiv brend u regionu.

Na 13 panela i tri okrugla stola okupiće se veliki broj stručnjaka koji će u razmjeni mišljenja i iznošenju svojih iskustava i očekivanja doći do zaključaka koji će svima biti od koristi.

Otvaranje Foruma predviđeno je za 10.00 časova, a konferencija za novinare za 11.30 časova.

Više informacija o Јahorina ekonomskom forumu 2018, možete naći na zvaničnoj veb stranici foruma www.jahorinaforum.com i www.swot.ba.